Glas Javnosti

ISKRCANI U ITALIJI: Brod spasio 71 migranta kod obala Libije

Svet
Autor: Glas javnosti

Sanitetski brod Oušn Viking spasio je 71 migranta kod obala Libije, saopštila je nevladina organizacija, uz žaljenje što je morala da ih iskrca skoro 1.200 km dalje, u Toskani u Italiji.

„Preopterećeni čamac na naduvavanje“ prvi je primetio avion nemačke nevladine organizacije Si-Voč, pre nego što je izvršeno spasavanje migranata, uključujući pet žena, jednu trudnicu i 16 maloletnika bez pratnje.

„Oni su iskrcani u Livornu, koja se nalazi 1.167 km severno, a koju su italijanske pomorske vlasti odredile kao bezbedno mesto za iskrcavanje,“ kaže se iz te nevladine organizacije.


„Vremenski uslovi će se verovatno pogoršati u narednim danima“, a još jedan čamac na naduvavanje, istog tipa onog koji je spasao Oušn Viking, „ne bi imao šanse da ostane na površini“, dodaje se u saopštenju.

Italija, koja je suočena sa brojnim migrantskim prelazima, usvojila je dekret kojim se ometaju aktivnosti brodova nevladinih organizacija i oni sada moraju da transportuju spasene ljude u luku često veoma udaljenu od prve operacije, što ih de facto sprečava da sprovode jedno spasavanje za drugim.

SOS Mediterane, nevladina organizacija sa sedištem u Marseju spasila je više od 39.000 ljudi na Sredozemlju od 2016. godine na najopasnijoj migratornoj ruti na svetu.

U 2023. godini, 3.041 migrant je prijavljen kao nestao nakon pokušaja da pređu Sredozemno more i stignu do Evrope, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). Od januara, prema istom izvoru, 103 migranta su već nestala.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR