Glas Javnosti

Antarktik u novom lednom dobu: Promena režima i globalne posledice

Svet
Autor: Glas javnosti

Antarktik se suočava sa značajnim gubitkom leda, što ukazuje na moguću promenu režima u raspodeli morskog leda oko kontinenta. Istraživanja sugerišu da je posle višedecenijskog povećanja, koje je dostiglo vrhunac 2014. godine, morski led oko Antarktika prešao u novi, niži stanje leda.
Ova promena je povezana sa anomalijama u atmosferskoj cirkulaciji i anomalno toplim subsurface temperaturama Južnog okeana, što je možda doprinelo promeni režima leda.


Dodatno, istraživanja na Stanford Univerzitetu ukazuju na povećanu osetljivost Wilkes Subglacial Basin u Istočnoj Antarktici na topljenje.
Ovaj bazen sadrži dovoljno leda da podigne globalni nivo mora za više od 3 metra i pokazuje znake bliskosti topljenju na svojoj bazi, što povećava mogućnost nekontrolisanog topljenja u budućnosti.

Naučnici takođe upozoravaju na neizbežno povećanje topljenja ledenih polica Zapadne Antarktike u 21. veku, čak i uz ograničeno globalno zagrevanje na 1,5 ℃, što ukazuje na ograničenu osetljivost ovog procesa na scenarije smanjenja emisija.
Očekuje se da će Amundsenovo more doživeti trostruko brže zagrevanje u ovom veku u poređenju sa prošlim, što će verovatno dovesti do daljeg topljenja ledenih polica.

Zabrinutost postoji i oko Thwaites Glacier, poznatog kao "Doomsday Glacier", zbog njegovog potencijala da znatno doprinese porastu nivoa mora.
Istraživanja sugerišu da procesi poput širenja ledenog toka mogu ubrzati gubitak leda iz ovog glečera, što zahteva ažuriranje modela za procenu gubitka leda.


Ove studije zajedno ukazuju na složene interakcije između atmosferskih uslova, okeanskih temperatura i dinamike leda koje doprinose promenama u Antarktiku.
Dalje istraživanje je ključno za razumevanje ovih procesa i razvoj strategija za ublažavanje posledica promena na globalni nivo mora i ekosisteme.

Ove informacije naglašavaju urgentnost prilagođavanja politika i strategija za ublažavanje posledica klimatskih promena, sa posebnim fokusom na zaštitu Antarktika i sprečavanje daljeg gubitka leda koji bi imao globalne posledice.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR