Glas Javnosti

OGROMNA NEMAN VIĐENA KOD ANTARTIKA : Naučnici zbunjeni ponašanjem neobičnog stvorenja (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Putnici sa kruzera tvrde da su videli džinovske meduze sa debelim pipcima kako izranjaju iz dubina kraj obale Antarktika

Tri džinovske providne meduze, jedne od najvećih beskičmenjaka u dubokom moru, snimljene su prethodno iz podmornica u antarktičkim vodama 2022. godine na dubini od 80 do 280 metara iako obično preferiraju dubinu od oko jednog kilometra.

- Još nije poznato zašto su uočene u relativno plitkoj vodi oko Antarktika - piše portal Live science.

Dužina pipaka meduze je deset metara dok je prečnik zvona jedan metar.

- U svakom viđenju, čini se da meduze plivaju polako, nežno pritiskajući svoje zvonce da bi se pokrenule. Izgleda da nisu pokazale interesovanje za svetla podvodnog vozila. Nisu ni na koji način reagovale na naše prisustvo - rekao je istraživač Danijel Mur.

Studija, koja je objavljena u časopisu Polarna istraživanja, opisuje direktna posmatranja tri različite meduze napravljene iz podvodnih istraživačkih vozila na Antarktičkom poluostrvu.

Mur veruje da meduze mogu da plivaju bliže površini okeana da bi se oslobodile parazita ultraljubičastim zračenjem, a prema drugoj verziji uzlazne struje dubokih voda koje obezbeđuju hranljive materije udaljile bi ih od takozvanih ambisalnih zona.

Džinovska meduza Stigiomedusa gigantea živi u svim okeanima osim Arktika piše Live science

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR