Glas Javnosti

PAKAO ZA SRBE: Sada je nemoguće skloniti Kurtija sa vlasti, Srbi ne mogu očekivati ništa dobro od njega (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Na Kosovu i Metohiji je moguće da dođe do ukrupnjavanja političkih činilaca jer opozicione stranke svoju šansu na predstojećim izborima vide u udruženom frontu protiv Kutija, ali u ovom trenutku je to nemoguće sem ukoliko ne dođe do nekog tektonskog poremećaja na političkoj sceni, ocenjuje politički analitičar Aleksandar Gudžić.

Gudžić ističe da je u politici sve moguće, pa i jedinstvo opozicije kako bi se preuzela vlast od Kurtija.

Ipak, ovaj analitičar kaže da su male šanse da do toga realno i dođe.

„Opozicija verovatno u tome vidi mogućnost da pobedi Aljbina Kurtija, ali mislim da je to u ovom trenutku nemoguće. Aljbin Kurti je trenutno najmoćniji i najuticajniji političar, političar sa najvećom popularnošću na Kosovu. On je neko ko je došao na vlast na krilima populizma, ekstremnog nacionalizma i neko ko je iskoristio prošlu godinu i sukobe sa Srbima na severu da podigne svoj rejting, da učvrsti svoju popularnost.

Zato mislim da je u ovom trenutku nemoguće skloniti Aljbina Kurtija sa vlasti, osim ako se ne desi nešto radikalno i ne dođe do nekog tektonskog poremećaja na kosovskoj političkoj sceni“, istakao je on.

Srbi na Kosovu, kako navodi, ne mogu očekivati ništa pozitivno od institucija u Prištini, ko god da je na njihovom čelu, a posebno ne, ističe, od Aljbina Kurtija.

„Aljbin Kurti i ova politička opcija koja je trenutno na vlasti se pokazala kao majstor neispunjavanja obaveza i kršenja prava Srba, tako da, šta god da se desi, bilo da Srbi izađu na izbore ili ne, mislim da će se isto ponavljati, da će zvanična Priština na svakom koraku kršiti ustavom zagarantovana Srbima”, ocenjuje Gudžić.

On kaže da je najapsurdnije što su najveću spremnost da Srbima omoguće određeni oblik autonomije i određena prava bile vlade koje su činile koalicije okupljene u strankama proizašlim iz nekadašnje OVK.


“Sa Aljbinom Kurtijem to malo teže ide, on je radikalniji nacionalista, ima taj kompleks neučestvovanja u ratu 1999. godine i to je nešto što ga opterećuje, ima stalnu potrebu da se dokazuje svom biračkom telu.

On predstavlja najradikalniji deo kosovskog društva i gubitnik je kosovske tranzicije i kosovske nezavisnosti, tako da, od Aljbina Kurtija Srbi ne mogu očekivati neke ustupke, osim ako to međunarodna zajednica ne zahteva, pre svega pokrovitelji kosovske nezavisnosti, zemlje zapadne demokratije“, zaključio je Gudžić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR