Glas Javnosti

OSMANI KORISTI JEFTINU DEMAGOGIJU: Vučić je kao Putin, a Kosovo je kao Krim

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani uporedila je situaciju u južnoj srpskoj pokrajini sa Krimom, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da koristi istu taktiku kao ruski predsednik Vladimir Putin.

U intervjuu za britanski "San", Osmani je rekla da saveznica Vladimira Putina – Srbija - koristi rusku taktiku da zastraši svog suseda tzv. Kosovo.

Ona je kazala da su napetosti između Srbije i tzv. Kosova više puta rasplamsavane, kao i da su povezane sa Rusijom, u trenutku dok se "senka rata u Ukrajini nadvija nad Evropom".

Trenutnu situaciju Osmani je uporedila sa 2014. godinom kada je Rusija pod svoje okrilje vratila Krim.

Osmani, koja je rekla da je Vučić "duboko povezan" sa Putinom, i ranije je optuživala Srbiju da planira "operaciju zauzimanja teritorije Kosova, baš kao što je to uradila Rusija na Krimu".


Kako je rekla, na severu Kosova su aktivne paravojne grupe, za koje se plaši da će ih podržati srpska država i koje podržava Vagner grupa.

Osmani je ove navodne grupe uporedila sa Putinovim "malim zelenim ljudima" raspoređenim na Krimu – vojnicima koji nisu imali nikakve oznake i koji su predvodili "Putinovu aneksiju".

Prema rečima Osmani, Vučić ima oko 48 vojnih baza oko administrativne linije sa Kosovom, što su legalne vojne baze Srbije, a koje je ona uporedila sa tim kako je Rusija gomilala svoje snage pre nego što je ušla na Krim 2014, kao i u Ukrajinu 2022. godine.

"Verujem da Vučić pokazuje šta mu je namera", rekla je Osmani za "San".

Ona je kazala da strahuje da Srbija naoružava i finansira paravojne grupe, što je ocenila kao isto što je Rusija učinila u Donbasu.

"Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan", kazala je Osmani.

"Jezik koji koriste neki srpski političari je, takođe, jezivo sličan Putinovim primedbama o Ukrajini", kaže Osmani. Kao primer tome navodi izjavu poslanika Srpske napredne stranke koji je pozvao na "denacifikaciju Balkana".

"Nedostatak mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu znači destabilizovanu Evropu", kaže Osmani.

Ona je pozvala Zapad da nastavi da podržava Prištinu, upozoravajući da će sukob na Balkanu dodatno destabilizovati ionako krhku Evropu.

"Ovo nije daleki problem", rekla je Osmani i dodala: "Mir na Zapadnom Balkanu je veoma povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu, jer istorija pokazuje da je nedostatak mira i bezbednosti u Evropi nedostatak mira i bezbednosti na međunarodnom planu."


Osmani je rekla da je teško "razumeti um autokrata" poput Vučića – rekavši da, iako se pretnja invazijom sada čini nerealnom, to bi moglo da se promeni.

"Invazija se ne čini baš verovatnom. Međutim, mnogi ljudi su rekli da je to malo verovatno u Ukrajini samo dva dana pre nego što se dogodila", kaže Osmani zaboravljajući da je nemoguće izvršiti invaziju na sopstvenu zemlju.

Osmani se poziva na Minhensku konferenciju i dodaje da je većina govorila da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu, ali se to dogodilo.

Ona je rekla da je Priština sigurna da će Srbija propasti ako pokuša da izvrši invaziju i vrati  svoju teritoriju.

Govoreći o nedavnim pregovorima Beograda i Prištine i načinjenim pomacima, Osmani je rekla da je apsolutno razočarana što uzajamno priznanje nije eksplicitno uključeno u sporazum, jer - tvrdi ona - to je jedino rešenje koje može dovesti do dugotrajnog mira i stabilnosti.

"Srbija treba da dođe do tačke da shvati da je realnost Kosova kao nezavisne suverene zemlje realnost koja će postojati zauvek, mi se ne vraćamo nazad, ovo se neće promeniti. Znači, što brže i više naši partneri to kažu i jasno pokažu Srbiji, to bolje za Srbiju, bolje za region i naravno za naše odnose", tvrdi Osmani.

Ono što Prištinu dodatno zabrinjava je blisko savezništvo Vučića i Putina, a dokaz za to Osmani vidi u tome što se Srbija odupire pritiscima da podrži sankcije Rusiji.


"Iluzija je verovati da će se gospodin Vučić odvojiti od Rusije – sigurno će igrati igre i taktike i pretvarati se, kao što to radi, ali će nastaviti da igra na iste ruske i srpske namere uništavanja suseda i mira. Verujem da je vreme da Evropa prestane da ga umiruje, jer smirivanje autokrata nikada nije dovelo do dugotrajnog mira", kaže Osmani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR