Glas Javnosti

Rumunija se obratila EU: Traže pomoć za povećanje kapaciteta transporta ukrajinskog žita

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Rumunija namerava da uz pomoć Evropske unije poveća transportne kapacitete za izvoz ukrajinskog žita, izjavio je rumunski premijer Marčel Čolaku.


- Rumunija je preuzela glavnu ulogu u obezbeđivanju tranzita ukrajinskog žita na međunarodna tržišta, tako da se više od 60 odsto ovog izvoza odvija preko transportnih koridora zemlje. U narednom periodu planirano je povećanje transportnih kapaciteta uz direktnu podršku međunarodnih partnera i Evropske unije - rekao je Čolaku novinarima.


Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko evropskih zemalja koje se graniče sa Ukrajinom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza.


Nakon toga su vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile da jednostrano produžavaju zabranu. S tim u vezi, Ukrajina se žalila Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Kao odgovor na žalbu, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR