Glas Javnosti

RAT ELITA U AMERICI: Mask protiv Soroša

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Tužba sudu koju je Ilon Mask, vlasnik društvene mreže Iks, bivšeg Tvitera, najavio protiv osnivača Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša, građanski je rat dve elite u SAD koji je obelodanjen u susret predsedničkim izborima. To je već viša faza tog sukoba i početak demontaže modela društva koji oličava Soroš.

U to je uveren spoljnopolitički komentator i publicista Siniša Ljepojević, dobar poznavalac američke političke scene.

Mask je ovih dana najavio da će njegova kompanija podneti tužbu protiv Soroša zbog tvrdnje da je na njegovoj mreži Iks došlo do porasta "incidenata mržnje".

Mask je kupovinom te društvene mreže, zagovarajući slobodu govora, ukinuo ograničenja koja su na Tviteru vremenom uvođena, pa čak i ukidanje naloga nekadašnjem predsedniku Amerike Donaldu Trampu.

Po navodima Maska, upravo je obrnuto nego što Soroš tvrdi. Tolerancija manjina na mreži je veća nego ikada pre, a Soroševe dezinformacije, kako je ocenio, posledica su pokušaja da se opravdaju drakonske mere ograničavanja slobode govora.

Dve elite – obe državni projekti

Šta zaprovo stoji iza ovog sukoba koji će, po oceni Ljepojevića, sigurno dobiti sudski epilog.

On objašnjava da ne treba imati iluziju da su i Maskova i Soroševa inicijativa privatne. I jedno i drugo su, kako kaže, državni projekti, samo su različite elite.

„Ono što je Soroš pokrivao to sada preuzimaju dva čoveka koji su inače poslovni partneri. To su Ilon Mask koji je u javnosti prisutan, a drugi koji je mnogo jači, ali se nigde ne pojavljuje, je Pjer Omidijar. To je , uslovno rečeno, novi Soroš, čovek koji je vlasnik Pejpala i i vlasnik raznih mreža“, kaže Ljepojević

Soroš na zalasku

Drugi državni projekat je, kako ističe, Soroš koji je na zalasku, koji napušta posao, a sin koji ga nasleđuje je manjeg kapaciteta. Tu je problem što je Soroš mahom imao aktivnost van granica Amerike - u Evropi, Aziji, Rusiji, jer je to bio amerčki interes, a Soroš mlađi počinje da se meša u poslove u Americi.

„Elita koju predstavlja Mask i njegovi ljudi kažu - to ne može, ovo je naš zabran. Taj deo elite koji predstavlja Mask, koju u stvari oličava Tramp, shvatili su da to više ne može tako i da se stvari moraju nazvati pravim imenom. I Ilon Mask govori ono što i Tramp govori. I izgleda da taj deo elite jača“, ističe Ljepojević.

On napominje da je Mask razgovarao i sa ruskim predsednikom Putinom i da je počeo da otvara neke kanale koje aktuelna administracija nema, ili ih ne želi.

O tom jačanju simbolično, po njegovom mišljenju, govori i to što je pre nekoliko dana federalna vlast legalizovala ivermektin koji je kao sredstvo u borbi protiv korone bio proglašen najvećim neprijateljem, a Tramp ga je usred najjače korone „branio“.

Građanski rat

Najava tužbe je, po oceni našeg sagovornika, znak pomeranja tog građanskog rata na viši nivo i tu se, smatra on, pre svega radi o unutrašnjoj situaciji u Americi, s tim što je to sada izbilo na videlo zato što se približavaju predsednički izbori.

„Početak kampanje je ojačao i intenzivirao taj građanski rat elita i sigurno da će on do kraja predsedničkih izbora obeležiti kampanju sa istupima kao što je Maskov protiv onih koji simbolizuju destruktivni model koji se uglavnom identifikuje sa elitom Demokratske stranke“, ocena je Ljepojevića.
To što Mask napada Soroša je, kako on to predstavlja, simbol onoga što bi trebalo promeniti u Americi. Znači, da se vrati sloboda govora, da se vrate neki američki standardi, da se kaže da je belo belo. Destruktivni model koji simbolizuje Soroš, kao državni projekat bio je, kaže, podnošljiv kad je bio van američkih granica. Problem je, međutim, što se on vratio u Ameriku.



Demontaža Sorošovog modela

Po oceni Ljepojevića, taj sudski postupak će svakako biti instrument predizborne kampanje u smislu stvaranja javnog mnjenja za jednu drugačiju opciju. Ali, dodaje on, nije ni Soroš bez korena. Sudskog procesa će biti, a koliko će to biti efikasno je veliko pitanje jer će se verovatno odugovlačiti. Takav je njihov pravni sistem, a i Soroš verovatno računa na sudije, jer je, kako dodaje, u minule četiri godine dobar deo sudija imenovan iz te Soroševe opcije.

To što sukob ovih elita nije do sada bio tako vidan, ne znači da ga nije bilo i da nije tinjalo između njih, a dominatna je bila ona koju simbolizuje Soroš i aktuelna administracija.

„Ovo nije samo početak, ovo je viša faza tog sukoba i početak demontaže tog modela društva. Trampova predsednička kampanja će u stvari biti bazirana na demontaži tog modela društva destrukcije koji simbolizuje Soroš u nekom najširem smislu reči“, zaključio je Ljepojević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR