Glas Javnosti

Zujanje u ušila ili tinitus: Uzroci, dijagnostika i terapijske strategije

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tinitus, često opisivan kao zujanje u ušima, predstavlja stanje koje može značajno uticati na kvalitet života pojedinca.

Zujanje u ušima, poznato i kao tinitus, jeste stanje u kojem osoba čuje zvukove poput zujanja, zviždanja, šuma, ili zvonjenja bez prisustva spoljašnjeg izvora zvuka.
Ovo stanje može biti posledica različitih uzroka, uključujući oštećenje srednjeg ili unutrašnjeg uha, izloženost glasnim zvukovima, povrede, infekcije uha, nakupljanje voska, kao i određene medicinske i zdravstvene probleme poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, i drugih.

Dijagnostikovanje tinitusa obično uključuje fizički pregled, slušne testove, a ponekad i naprednije dijagnostičke metode poput CT ili MRI skeniranja, kako bi se identifikovali mogući uzroci​.

Lečenje tinitusa često je usmereno na osnovni uzrok, ukoliko je on poznat. U nekim slučajevima, promene u načinu života, kao što su izbegavanje glasne buke, smanjenje stresa i poboljšanje opšteg zdravlja, mogu pomoći u smanjenju simptoma.
Medicinski tretmani mogu uključivati upotrebu lekova za ublažavanje simptoma, kao što su antidepresivi ili lekovi za anksioznost, mada ovi lekovi mogu imati nuspojave.
U nekim slučajevima, korišćenje slušnih aparata ili kohlearnih implantata može pomoći onima koji imaju problem sa sluhom uzrokovanim tinitusom.


Važno je naglasiti da, iako tinitus može biti frustrirajući i uticati na kvalitet života, postoje strategije i tretmani koji mogu pomoći u upravljanju simptomima.
U slučajevima gde tinitus uzrokuje anksioznost ili depresiju, kognitivno-bihevioralna terapija se pokazala korisnom.

Ako vas muči tinitus, savetuje se da se konsultujete sa lekarom radi detaljnog pregleda i prilagođenog plana lečenja.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR