Glas Javnosti

Vršac prednjači, Kovačica zaostaje: Pogled na zarade u Južnom Banatu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prosečne decembarske zarade u Južnom Banatu za 2023. godinu ukazuju na značajne razlike među opštinama, sa Vršcem koji se izdvaja kao najbogatiji, dok Kovačica beleži najniže prosečne zarade.
U kontekstu šire ekonomske slike Srbije, prosečna bruto zarada na nivou cele zemlje za decembar 2023. godine iznosila je 130.405 dinara, što predstavlja petostruki iznos od 652.025 dinara korišćen za potrebe obračuna poreske amortizacije.
Medijalna neto zarada za decembar iste godine iznosila je 69.842 dinara, što znači da je polovina zaposlenih u Srbiji zarađivala iznos do navedene cifre.

Ekonomski rast Srbije u 2023. godini bio je umjeren, sa procenjenim povećanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5% u odnosu na prethodnu godinu.
Posebno se ističe rast poljoprivredne proizvodnje od 9,0%, kao i realni rast vrednosti izvedenih radova u građevinarstvu od 8,9%. S druge strane, promet u maloprodaji zabeležio je realni pad od 1,8%, dok je promet u velikoprodaji nominalno manji za 1,0%.


Sektor usluga, naročito ugostiteljstvo, zabeležio je realni rast od 8,8%, a turizam je takođe pokazao pozitivne trendove sa povećanjem broja noćenja turista za 1,9%.
Saobraćajni sektor beleži impresivan rast fizičkog obima od 21,3%, dok telekomunikacije beleže blagi pad fizičkog obima za 0,5%.

Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2023. godine iznosila je 50,7%, dok je stopa nezaposlenosti bila 9,0%.
Zabeležen je i nominalni rast prosečnih zarada bez poreza i doprinosa za 15,0% u odnosu na prethodnu godinu, sa realnim povećanjem od 2,6%. Godišnja stopa inflacije procenjena je na 7,6%​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR