Glas Javnosti

Mladi u Srbiji okreću se privatnim penzijama: Sigurnost za buduće dane

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mladi bi trebalo da razmisle o svom budućem životnom standardu i razmotre privatne penzije kao sredstvo za postizanje finansijske sigurnosti u trećem dobu.

Ulaskom Srbije u demografsku zimu sa sve većim brojem starijih osoba u odnosu na radno sposobno stanovništvo, mladi se sve više okreću privatnim penzijama kao dodatnom izvoru prihoda za budućnost.
Više od 9% zaposlenih u Srbiji već ulaže u dobrovoljno penzijsko osiguranje, dok zakonodavstvo i nadzor Narodne banke Srbije osiguravaju da se štednja ulaže u sigurne investicije, umanjujući rizik i obezbeđujući stabilnost doprinosa.

Privatne penzije omogućavaju članovima, uključujući nezaposlene i one koji ne doprinose direktno, da akumuliraju sredstva kroz redovne uplate, bez obzira na dužinu radnog staža.
Ovo je posebno značajno jer državne penzije često ne mogu pokriti sve troškove života u starosti, a privatne penzije služe kao dodatna podrška.
U Srbiji, pravo na isplatu privatne penzije stiče se sa navršenih 58 godina, ali postoje i opcije za ranije povlačenje sredstava u slučaju trajne nesposobnosti za rad.


Ključno je pravilno odabrati penzijski fond, uzimajući u obzir investicionu politiku, naknade i dosadašnje prinose fonda.
Prikupljanje informacija o različitim fondovima i uslovima koje nude, kao i mogućnost da poslodavci doprinose štednji, može značajno uticati na buduću finansijsku stabilnost pojedinca.

U svetlu svega navedenog, važnost rane i informisane odluke o štednji za penziju nikada nije bila veća.
Mladi bi trebalo da razmisle o svom budućem životnom standardu i razmotre privatne penzije kao sredstvo za postizanje finansijske sigurnosti u trećem dobu.
Razumevanje kako funkcionišu privatni penzijski fondovi, zašto je važno štedeti za privatnu penziju i koje informacije su potrebne prilikom izbora penzijskog fonda su ključni koraci ka uspešnom planiranju za budućnost​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR