Glas Javnosti

Proverite lako ispravnost poljoprivrednih mašina: Evo kako da saznate sve kvarove

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sezona setve je već počela, poljoprivrednici su obavili sve pripreme i počeli sadnju prvog povrća. Mart i april su idealni meseci za prolećnu sadnju, a pored pripreme zemljišta koju poljoprivrednici vredno obavljaju, veliki značaj za setvu ima i dobra mehanizacija

Ono što je bitno napomenuti kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji njeno održavanje je potrebno tokom cele godine. Održavanje mehanizacije možemo da podelimo u 3 grupe, a to su: održavanje pre sezone, održavanje u toku sezone, održavanje nakon završetka radova.

Provera poljoprivredne mehanizacije pred proleće obično se radi pre sadnje i mnogo je važna za sve poljoprivrednike jer sve to utiče na kvalitet setve. Provera mašina podrazumeva: pregled poljoprivredne opreme, čišćenje poljoprivredne mehanizacije, testiranje opreme, a nakon svega toga sledi i priprema zemljišta.

Priprema poljoprivredne mehanizacije za prolećnu setvu

Kada pripremamo poljoprivredu mehanizaciju za prolećne radove prvi korak je njeno čišćenje, koje se naziva dekonzerviranje. Ovaj korak podrazumeva uklanjanje zaštite, odnosno čišćenje i pranje. Neka specijalna sredstva za konzerviranje se ne moraju uklanjati, jer i po početku sezone i dalje služe kao sredstvo za podmazivanje i zaštitu.

Drugi korak je proveravanje ispravnosti opreme odnosno vizuelni pregled. Ovo je jedan od vrlo bitnih koraka jer ukoliko se ustanovi bilo kakav kvar, može da se reši pre samih radova koji bi u suprotnom bili usporeni zbog neispravnosti mehanizacije.


Nakon provere, mašine je potrebno zaštiti od korozije, farbanjem, podmazivanjem i nakon toga puštanjem u probni rad.

Detaljan spisak šta sve treba proveriti na poljoprivrednoj mehanizaciji.

  • Tečnost
  • Matice i zavrtnji
  • Gume
  • kočnice
  • Oštrice
  • Retrovizor
  • Akumulator
  • Motor i upravljanje
  • Lanci, gumena creva, kaiševi

Nako dobre provere mehanizacije još jedan bitan korak je i priprema zemljišta. Sada je najbolji period godine za to. Važno je dobro proceniti hranljive materije na tlu i procenti da li ih ima dovoljno.

Bitno je sačekati da se zemlja zagreje do određene temperature, jer ukoliko je zemlja previše hladna i li vlažna seme brzo propada. Ovo su povrtne vrste koje se rano seju, brzo klijaju i otporne su na niske temperature: grašak, bob, beli luk, zeleno povrće kao što je spanać, blitva i razne vrste salata...


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR