Glas Javnosti

MLADI I SAMOSTALAN ŽIVOT: Ko ima najviše šanse da se osamostali?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Među kupcima nekretnina u Srbiji sve je više mladih, ali mnogi mladići i devojke ipak i dalje teško uspevaju da se osamostale.

Glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata. Analiza „Eurostata“ iz 2022. godine pokazuje da mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze tek posle 31. rođendana, što je za oko šest godina kasnije u odnosu na prosek mladih u Evropskoj uniji.

Prvi preduslov za odlazak iz „porodičnog gnezda“ je siguran posao. Miloš Turinski, PR menadžer „Infostuda“ kaže da mladi nakon fakulteta najčešće pronalaze prvi posao u IT sektoru posebno kao programeri, u prodaji i marketingu, bankarstvu i finansijama, kao i u stručnim službama kao što su inženjering, pravo, prevođenje ili u kol centrima.


„Visina prve plate varira u zavisnosti od različitih faktora, ali istraživanja portala Startuj Infostud pokazuju da je prosečna plata za mlade ispod 30 godina oko 60.000 dinara. Fakultet definitivno pruža prednost na tržištu rada, jer istraživanja pokazuju da mnogi poslodavci zahtevaju diplomu čak i za poslove koji nisu direktno vezani za oblast studija. Međutim, postoji i potražnja za kvalifikovanom radnom snagom u zanatskim poslovima kao što su automehaničari, vodoinstalateri, frizeri ili kuvari, gde mladi često ne vide dugoročnu karijeru, iako ti poslovi nude dobre mogućnosti zaposlenja“, navodi Turinski, prenosi 4zida.

Programeri prvi napuštaju roditeljski dom

On kaže da su sektori koji obezbeđuju najveće plate mladima na početku karijere, pa samim tim pružaju i najveće šanse za osamostaljivanje, informacione tehnologije (posebno za programere i inženjere), finansije i bankarstvo (za pozicije finansijskih analitičara i slične), i farmacija (za pozicije medicinskih predstavnika i farmaceutskih asistenata).

„Brzina napredovanja zavisi od kompanije i individualnih performansi, ali generalno se najbrže napreduje u prodaji, gde uspešni komercijalisti često dobijaju menadžerske pozicije nakon sticanja iskustva, IT sektoru, zbog dinamičnosti tržišta i potrebe za stručnjacima, i u marketingu i digitalnom marketingu, gde se traži brzo prilagođavanje novim trendovima“, objašnjava Turinski.

Samostalan život košta, a u agencijama za nekretnine kažu da kupovinu prvog stana pre 30. rođendana, uz pomoć banke, sebi mogu da priušte kvalifikovani ljudi u IT sektoru, dizajnerskoj i marketinškoj delatnosti i mladi različitih profila zaposleni u vodećim stranim i domaćim kompanijama. Za prosečan stan od 50 kvadrata u Beogradu potrebno je oko 100.000 evra, a za bankarski kredit je neophodno učešće od oko 20.000 evra. Mladi u Srbiji teško to sami mogu da ostvare, već im je, pod uslovom da su zaposleni i da imaju platu iznad proseka, neophodna i pomoć roditelja.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu 2023. godine, mladi do 30 godina javljaju se u više od 15 odsto kao kupci stanova, što je značajan napredak u odnosu na 2019. godinu, kada je udeo ovih kupaca bio skromnih 7,9 odsto.


Koja naselja biraju mladi?

Aleksandra Mihajlović, PR menadžer 4zida, kaže da je razmatranje iznajmljivanja ili kupovine prvog stana važna odluka koja zahteva pažljivo planiranje i procenu finansijskih mogućnosti. Pre prelaska u samostalni dom, mladi treba da sagledaju sve aspekte ovog koraka, ne samo cene nekretnina, već i ukupne troškove života i mesečnih režija, kao i opcije deljenja prostora sa cimerima radi smanjenja finansijskog opterećenja.

„Cene izdavanja i prodaje stanova u Beogradu variraju u zavisnosti od lokacije, ali mlađa populacija obično za prvi stan bira Voždovac i to Banjicu gde je na sajtu 4zida trenutno prosečna oglašena cena kvadrata oko 2.240 evra. U Braće Jerković se može kupiti jednoiposoban stan u novogradnji za 95.000 evra dok je na Konjarniku za kvadrat potrebno izdvojiti oko 2.320 evra, a u Medakoviću oko 2.000 evra“, kaže Aleksandra Mihajlović, PR menadžer 4zida.

Ova naselja su relativno blizu grada, dobro su povezana linijama gradskog prevoza i imaju u blizini sve što je neophodno za svakodnevni život. Ukoliko su zaposleni i imaju finansijskih mogućnosti da podignu kredit treba prvo da provere kolika bi bila mesečna rata kredita za nekretninu za koju su zainteresovani.

„Za prosečnog mladog čoveka cene kvadrata na opštinama kao sto su Vračar, Stari Grad, Savski venac ili druge ekskluzivnije lokacije sa cenom kvadrata iznad 3.000 evra su previsoke. Naselja koja su dostupna za kupovinu prosečnom kupcu su Banjica, Braće Jerković, Konjarnik, Medaković, dok su u Rakovici to Vidikovac, Miljakovac, Kanarevo i Labudovo brdo, Kneževac. Na Zvezdari se mogu naći stanovi u Mirijevu, Učiteljskom naselju i drugim udaljenijim delovima opštine. Takođe, povoljnije cene kvadrata mogu se naći na Ceraku, u Filmskom gradu, Žarkovu i Železniku, kao i na Karaburmi ili u Borči. Tu su i pojedini blokovi odnosno delovi opština Novi Beograd i Zemun“, kaže Nikola Radić, direktor agencije „Ataše nekretnine“.

On navodi da prosečna cena stana u ovim naseljima najčešće ne prelazi 2.000 evra po kvadratu, tako da ona i jesu predmet kupovine kupaca koji teže da dođu do prvog stana.

– Za stan od oko 50 kvadrata sa spavaćom sobom, potrebno je izdojiti oko 100.000 evra sa propratnim troškovima kupovine. Kupci od 25 do 45 godina se javljaju u više od 50% kao kupci stana, što se može zaključiti i po statistikama koje vodi RGZ. Kada se radi o pojedinačnim kupcima oni su relativno često mlađi ljudi, od 20 do 35 godina, sa dobrim primanjima, dok se parovi odlučuju za kupovinu prvog stana, najčešće u starosnoj dobi od 30 do 45 godina – navodi Radić.


Lokacija i cena najvažniji faktori

On napominje da su mladima, kada biraju stan, lokacija, koju određuju prema svojim životnim potrebama i cena koja je određena mogućnostima kupca najvažniji faktori. Interesuje ih i izgled objekta i spratnost stana, infrastruktura naselja, a nekima od njih i strana sveta prema kojoj je orjentisan stan.

– Pojedinci najčešće kupuju manje jednosobne i jednoiposobne stanove od 20 do 45 kvadrata, dok parovi najčešće, shodno potrebama, kupuju stanove veće od 50 kvadrata, odnosno dvosobne i veće stanove, u zavisnosti od mogućnosti – kaže Radić.

Aleksandra Mihajlović napominje da je za one koji tek izlaze iz roditeljskog doma, a našli su prvi posao, jedna od opcija svakako i iznajmljivanje stana.

Prosečna cena meseče kirije garsonjere u Beogradu na 4zida je trenutno oko 290 evra, za jednosoban stan je potrebno izdvojiti oko 380 evra, a za veće kvadrature minimum 450 evra, navodi se u tekstu 4zida.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR