Glas Javnosti

Kako osigurati pravo na otpremninu pri odlasku u penziju: Vodič kroz zakonske odredbe

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pre otkaza ugovora o radu ili najkasnije na dan prestanka radnog odnosa.

Pravo na otpremninu pri penzionisanju u Srbiji regulisano je Zakonom o radu, koji određuje da zaposleni imaju pravo na otpremninu u slučaju prestanka radnog odnosa zbog odlaska u penziju. Iznos otpremnine se određuje na osnovu opštih akata ili ugovora o radu, ali ne sme biti manji od zakonski propisanog minimuma, koji je dve prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji.
Ovo pravo se ne može uslovljavati vrstom penzije, bilo da je reč o starosnoj, invalidskoj, porodičnoj ili prevremenoj penziji. Zaposleni na određeno vreme takođe imaju pravo na otpremninu ukoliko u trenutku prestanka radnog odnosa ispunjavaju uslove za penziju.

Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pre otkaza ugovora o radu ili najkasnije na dan prestanka radnog odnosa.

 
Takođe, poslodavac mora obavestiti zaposlenog o njegovim pravima u skladu sa Zakonom o radu i izračunati visinu otpremnine u zavisnosti od razloga prestanka radnog odnosa i dužine radnog staža, među ostalim relevantnim faktorima.
Ukoliko poslodavac ne ispuni svoje obaveze, zaposleni ima pravo da potraži pravnu pomoć radi ostvarenja prava na otpremninu.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR