Glas Javnosti

Povećanje penzija za devizne penzionere u Srbiji: Prosvećenje od 50 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Penzije za oko 240.000 penzionera u Srbiji koji primaju devizne penzije, većinom iz Nemačke, biće povećane za oko 50 evra usled usklađivanja penzija u Nemačkoj.

Ovo povećanje od 4,57% od 1. jula odražava jačanje tržišta rada i dobre ugovore o platama, donoseći penzionerima iznadprosečan rast penzija u odnosu na inflaciju​. Penzije prvi put jednako rastu u starim i novim zemljama. Usklađivanjetj. povećanje penzija treću je godinu zaredom veće od četiri odsto, ističu u Ministarstvu socijalne zaštite.

U novim saveznim zemljama vrednost penzija na istoku već je prošle godine dosegla vrednost na zapadu zbog većeg povećanja plata.

Po prvi put jednake penzije na Istoku i Zapadu

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) govorio je o “dobrim vestima” za penzionere.

– Jako tržište rada i dobri ugovori o platama to omogućuju -rekao je Heil.

Usklađivanje penzija znatno je iznad stope inflacije. Kako navode nemački mediji, 34 godine nakon ujedinjenja Nemačke, jedinstveno prilagođavanje Zapada i Istoka prekretnica je za zemlju. Rad vredi jednako i na Istoku i na Zapadu što se tiče penzija.

Heil se osvrnuo na penzione planove vladajuće “Semafor-koalicije”. Penzionim paketom Vlada trajno stabilizuje zakonski propisanu penziju, a istovremeno rasterećuje buduće uplatioce doprinosa generacijskim kapitalom.

Povećanje plata relevantno za usklađivanje penzija iznosi 4,72 odsto. Temelji se na kretanju plata koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Osim toga, vodi se računa o kretanju doprinosne plate osiguranika, što je ključno za stanje dohotka obveznog penzionog osiguranja. Nemačka ima oko 22 miliona penzionera, a prosečna penzija iznosi oko 1.500 evra.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR