Glas Javnosti

U Srbiji ove godine realizovano 11,000 veštačkih oplodnji finansiranih od strane države

Društvo
Autor: Glas javnosti

U poslednjih deset godina, čak osam milijardi dinara je investirano u vantelesnu oplodnju (VTO), omogućavajući ženama pristup ovom postupku o trošku države.

U toku ove godine, sprovedeno je gotovo 11.000 postupaka vantelesne oplodnje (VTO) o trošku države, distribuiranih u sedam državnih i 15 privatnih ustanova. Rukovodioci najvećih klinika u Srbiji naglašavaju da imaju na raspolaganju najmodernije uslove za rad, ističući da je posvećen značajan napor u unapređenje ove oblasti medicine u poslednjim godinama.


Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), istakla je da se Srbija ističe kao lider u svetu po obimu prava na VTO o trošku države. Sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete, pravo na VTO i za drugo dete, te pravo na neograničeno zamrzavanje embriona. Dodatno, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azoospermiju, a takođe je omogućeno i zamrzavanje reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti.

U protekloj deceniji, čak osam milijardi dinara je uloženo u postupke VTO, a žene imaju mogućnost da izvrše vantelesnu oplodnju o trošku države u sedam državnih i 15 privatnih klinika. Osim podrške za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pružene su i subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine.

Program VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom je postao integralni deo medicinskog pejzaža Srbije, s brojnim bebama koje su rođene zahvaljujući ovom postupku. Ginekološko-akušerska klinika u Višegradskoj očekuje oko četiri i po hiljade beba ove godine, s više od 500 sprovedenih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.


Proces VTO sa doniranim materijalom uključuje pravo na tri stimulisana pokušaja za žene bez partnera i tri stimulisana pokušaja za parove, uz pravo na tri krioembriona transfera. Srbija sarađuje sa tri banke za donirani materijal iz Španije, Češke i Danske, s naglaskom na rigoroznoj kontroli i čuvanju materijala u odgovarajućim uslovima.

Klinike u Srbiji naglašavaju da poseduju najsavremenije uslove za rad, uz stručan kadar, te aktivno rade na specijalizaciji novih embriologa. Važnost vremena u procesu vantelesne oplodnje ističe se kao ključna, pa se preporučuje da žene mlađe od 35 godina posete lekara ukoliko ne ostanu trudne nakon godinu dana pokušavanja, dok je za starije od 35 godina taj period skraćen na šest meseci.

Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR