Glas Javnosti

U Srbiji 27 slučajeva morbila, najviše u Beogradu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je zaključno sa 3. martom ukupno registrovano 27 slučajeva morbila.

Na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovana su 23 slučaja morbila, od kojih je 19 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.

Među obolelima je šestoro dece od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, devet nevakcinisanih osoba od osam do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i sedam osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.


Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Male boginje potvrđene su kod jedne osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, zatim kod deteta iz Stare Pazove, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, kod trinaestomesečne nevakcinisane bebe iz Severnobanatskog okruga i kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prošle godine registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR