Glas Javnosti

ŠEKLER O NAPREDOVANJU KOVIDA-19: Suluda je vakcinacija za svaku promenu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mikrobiolog veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu i virusolog doktor Milanko Šekler, gostovao je na jednoj televiziji, kako bi podelio svoj uvid u najnovija dešavanja u vezi sa COVID-19 pandemijom.

Istakao je da nema mesta panici i da promene na virusu omikron nisu epohalne. On je naglasio da se radi o manjim promenama koje se ogledaju u osobinama virusa, pri čemu je prenosivost velika, a patogenost relativno mala.

Podsetio je na važnost sagledavanja podataka kroz duži vremenski periodu, uporedivši trenutne brojke sa dnevnim prijavama iz prethodnih godina, objasnivši da nema razloga za paniku zbog povećanja broja slučajeva.

- Nema potrebe za panikom. Vakcinisano je 50 odsto i jedino ko treba da razmišlja o koroni i novim sojevima to su hronični bolesnici - istakao je Šekler.

Doktor Šekler je istakao da je većina populacije vakcinisana i da su vakcine odigrale ključnu ulogu u zaštiti građana. Naglasio je da su najugroženiji oni sa hroničnim bolestima, stariji građani i osobe duboke starosti.

Edukacija stanovništva takođe je bila tema razgovora. Doktor Šekler je podržao jačanje kampanja i bolje informisanje javnosti. Naglasio je da više informacija i bolje razumevanje situacije pomažu ljudima da se osećaju sigurnije i da bolje prihvate savete stručnjaka.

- Kada pravite od nečega histeriju ima prostora i za raznorazne pametnjakoviće da plasiraju svoje ideje. Stvaranje novih vakcina za svaku promenu virusa nije realno. Postojeći imunitet i dalje pruža zaštitu - rekao je.

Pozvao je građane da ostanu informisani, smireni i da se pridržavaju mera zaštite.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR