Glas Javnosti

Roditelji masovno prijavljuju decu na OVO TESTIRANJE: Gotovo i da nema slobodnog termina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Malim i velikim maturantima testiranje za profesionalnu orijentaciju može pomoći oko odabira srednje škole ili fakulteta, posebno ako su neodlučni ili im "sve ide od ruke".

Profesionalna orijentacija ima dugu tradiciju i usluga je za kojom vlada interesovanje, posebno u većim gradovima, gde je najčešće prisutna izrazitija zainteresovanost za profesionalnu orijentaciju pred upis srednje škole ili fakulteta.

Kako se prijaviti za testiranje

Ovo testiranje se sprovodi pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a kako odatle navode, interesovanje je veliko i potrebno je na vreme zakazati termin.


Napominju da je potrebno interesovati se na vreme, a ne neposredno pred sezonu upisa, zbog ograničenih kapaciteta. Mejl adrese i telefoni psihologa, karijernih savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dostupni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Кlikom na Кontakt, poto Filijale NSZ, a potom na grad (filijalu), kontakti su dostupni unutar stranice u vidu kartica: Profesionalna orijentacija i planiranje karijere ili Centar za informisanje i profesionalno savetovanje.


Iz NZS ističu da roditelji više prijavljuju male nego velike maturante, ali ipak puno njih prijavljuje učenike završnih razreda srednjih škola. Budući studenti se javljaju i sami, ukoliko su zainteresovani da dođu na profesionalnu orijentaciju.

Kako izgleda testiranje

Profesionalna orijentacija učenika uključuje testiranje i savetodavni razgovor koji se obavlja u periodu nakon testiranja.

Testiranje za profesionalnu orijentaciju obuhvata testove profesionalnih interesovanja, testove ličnosti koji ispituju osobine koje su značajne za izbor zanimanja, kao i testove sposobnosti. Testiranje najčešće traje oko dva i po sata za učenike osmog razreda, odnosno oko tri sata za učenike završnih razreda srednjih škola, ali, u zavisnosti od konkretnih potreba, trajanje testiranja može biti i drugačije, objasnili su nam u NSZ.


U zakazanom terminu učenici osmog razreda dolaze na razgovor u prisustvu roditelja. Uobičajeno je da psiholog najpre nasamo razgovara sa mladom osobom. Savetodavni razgovor je prilika da mlada osoba zajedno sa psihologom razmotri podatke dobijene testovima i tokom intervjua u kontekstu različitih zanimanja i poslova, da vaga dobre i loše strane različitih opcija i mogućih odluka.

U NSZ navode da ne raspolažu preciznim informacijama o eventualnim trendovima – da li su deca sklonija prirodnim ili društvenim naukama, ali je utisak da se sreću različita interesovanja i "jake strane" kod mladih ljudi.


- Svakako ima kako mladih koji su skloni prirodnim naukama i tehnici, tako i onih koji su skloni društvenim naukama, ali i mladih kojima bi potencijalno sve moglo ići od ruke, uz odgovarajući trud i zalaganje. Ne treba izgubiti iz vida motivaciju, koja je od velikog uticaja na to da li će se nečiji potencijali, u vidu interesovanja, sposobnosti, pa i nekih osobina ličnosti, realizovati ili ne - kažu u NSZ.

Želje deteta nisu "zacrtane u kamenu"

Naše preferencije i interesovanja se mogu menjati, a ukoliko prihvatimo da su promene sastavni deo života, možemo prihvatiti i to da nam promene mogu doneti mogućnost da koristimo svoja raznovrsna interesovanja i sposobnosti, ističu u NSZ.


Izbor srednje škole ili ustanove visokog obrazovanja je samo jedan od karijernih izbora. Zato se na profesionalnoj orijentaciji mladima predočava da je važno da budu aktivni, radoznali, da prate promenljiv svet rada i obrazovanja, „osluškuju“, tj. preispituju sebe (prate svoja znanja i veštine, svoje želje i interesovanja) i tako nastoje da za sebe pronalaze ono što im može pružiti zadovoljstvo i uspeh u radu.


U NSZ ističu da imaju pozitivne povratne informacije, odnosno da im se javljaju roditelji koji kažu da je testiranje pomoglo starijem detetu, da je zadovoljno izborom, pa žele da dovedu i mlađe dete. Mladi obično kažu da smo pomogli drugarici ili drugu. Dešava se i da nam odrasla osoba saopšti da je odabrala zanimanje delom i na osnovu naše preporuke i da se pronašla u tome.

Iskustva roditelja

Mama jedne brucoškinje iz Beograda D. I. prenela nam je svoje iskustvo kada je u pitanju testiranje za profesionalnu orijentaciju nakon ćerkine srednje škole. Zvala je, kaže da prijavi i mlađe dete – osmaka, ali su joj u NSZ rekli da je do sada prijavljeno više od stotinu dece i da se prave liste čekanja.

- Starije dete sam prijavila samoinicijativno prošle godine, pred upis fakulteta, pošto je bila prilično neopredeljena – želje za upis fakulteta su išle od tehničkih do društvenih nauka - kaže ova mama.


Rezultati višesatnog testiranja su pokazali nekoliko oblasti za koje je imala najviše sklonosti, a jedan od tih fakulteta se već nalazio u njenom najužem izboru.

- Testiranje joj je pomoglo da odluči, tačnije – individualni razgovor sa psihologom koja joj je protumačila rezultate i razgovarala sa njom. Neopredeljenima svakako može da pomogne u izboru - podvukla je.


Glas javnosti/B02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR