Glas Javnosti

PREDSEDNIK SRBIJE O DOMAĆEM TURIZMU: Prošle godine ostvarili smo rekordni devizni priliv od 2,55 milijardi evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Aleksandar Vučić otvorio je 45. Međunarodni sajam turizma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma.

Otvaranje je na Beogradskom sajmu, u Hali 4, a pored predsednika Srbije tu je grčka ministarka turizma Olga Kefalojani, jer je Grčka zemlja partner ovogodišnjeg sajma. Vučić se najpre zahvalio njoj na prisustvu, a onda se obratio javnost.

- Uvažena gospodo ministri iz Angole, Sao Toma i Principe, Crne Gore, Republike Srpske, dobro došli u Beograd, dobro došli u Srbiju. Mi se vama, vašem boravku u našoj zemlji, iskreno radujemo. Ljude koji u našu Srbiju dođu punog i otvorenog srca, uvek će dočekati iskrena, neretko i veličanstvena dobrodošlica. Naš slavni pisac Branislav Nušić davne godine opisao je Soko Banju, Soko Grad, dođeš star, odeš mlad. Iako smo svi ovo znali, nismo znali da je baš Nušić tvorac ovih stihova. Putnik vidi ono što vidi, a turista vidi ono što je došao da vidi. Turizam je stvar odluke, ličnog stava, želje i namere.


- Tih dva miliona i sto hiljada stranih turista koji su toku prošle godine posetili našu zemlju ovde su došli nošeni idejom o dolasku na jedno lepo, zanimljivo i pre svega bezbedno mesto. I prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju je premašio broj domaćih turista. Danas, sa nemalo ponosa, obaveštavam vas da je Srbija u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu iznosila 79%. Ovo nisam rekao ja, već najnoviji barometar svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo ukupno 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre deset godina. Takođe, Srbija je u 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15% u odnosu na pre-pandemijski nivo prometa, dok je međunarodni trend bio pad od 12% u odnosu na 2019. godinu.

- Pri tome, u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. I sad, uz vaučere koje smo organizovali, neko bi rekao da su to izvanredni rezultati. Ove godine imamo, iako je tek počela godine, evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3%, a broj noćenja čak za 19%. I sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želeo da ukažem na to da je potrebno mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Na Dunavu, sve ono što smo planirali da uradimo, kroz projekat Zaplovimo Srbijom, tek da smo počeli. Mnogo toga ostalo je pred nama, marina, pristaništa, plaža, biciklističkih i pešačkih staza, gotovo da ništa od te infrastrukture još nismo završili. Još mnogo puteva i pruga, još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo u Beogradskom, već i Niškom i Čačansko-Kraljevačkom. Broj putnika nam je na aerodromu Nikola Tesla iznosio gotovo 8 miliona i čak 2,5 puta je veći nego 2012. godine, kada smo za celu godinu imali 3,36 miliona putnika. Je li to dovoljno? Nije i neće ni 10 miliona putnika biti dovoljno.


- Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju, nismo još ni sebi, ni svom narodu pokazali, a kamoli onima koji bi trebalo da upoznaju našu zemlju. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu, pitanje je da li su deca u osnovnoj i srednjoj školi, čuli za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo. U protekloj deceniji izgradili smo čak 126 hotela, pa ih je sada u Srbiji 423. Neko bi rekao više od četvrtine, gotovo 30%. Jesmo li mnogo toga napravili? Nismo. Morali smo više, morali smo snažnije da podstičemo privatni sektor i siguran sam da bismo mogli i oni i mi da zaradimo mnogo više. I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela.

Turistička organizacija Beograda (TOB) će na Međunarodnom sajmu turizma predstaviti ukupnu turističku ponudu srpske prestonice i sadržaje koje nude sve beogradske opštine.

Predstavljanje TOB biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027. čiji će domaćin biti Beograd i sa kojom će prvog dana sajma na štandu TOB biti potpisan protokol o saradnji.


Kako je saopštio TOB, uz prezentaciju ponude svih 17 beogradskih opština koje će biti prisutne na štandu Beograda, u fokusu će biti ponuda beogradskih muzeja, zatim Avalskog tornja koji će posetiocima prirediti nagradnu igru, boemske Skadarlije, kao i promocija različitih programa Udruženja turističkih vodiča Srbije.

U skladu sa dogovorom postignutim na nedavnom Sajmu turizma EMITT u Istanbulu, na Beogradskom sajmu će u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Beograda u petak biti održana prezentacija Izmira kao turističke destinacije, sa kojim je Beograd povezan direktnim letovima Er Srbije.

Kao poseban kuriozitet, TOB je za subotu najavio mini koncert gudačkog kvarteta Dinamika Music.Trećeg dana sajma, posetiocima će biti predstavljen Festival božićnog kolača, zatim festival Gitar Art i manifestacija Beogradski noćni market koju organizuju Beogradske pijace.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR