Glas Javnosti

NEPROCENJIVO BLAGO: Gde u Srbiji ima potencijala za razvoj arheološkog turizma?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na tragovima vinove loze u Župi se živi vekovima i o tome najbolje svedoče brojni lokaliteti na kojima su pronađeni veoma značajni artefakti. Spoj vinske, vinčanske, rimske i srednjovekovne kulture predstavljaju veliki turistički potencijal.

Na Vitkovačkom polju nadomak Aleksandrovca 2019. godine pronađena je do sada najveća statueta vinčanske kulture stara 7.000 godina. Otkriće svetskih razmera. Boginja Vita nakon konzervacije dobila je mesto u Zavičajnom muzeju.
- Ljudi u Aleksandrovcu su vrlo ponosni na ove skulpture, to više nisu figurine i to je već deo njihovog identiteta. Treba im omogućiti da se još bolje sa tim uvežu, ali to pokazati i ljudima sa strane, ja ne znam zašto na primer na benzinskoj pumpi, kada idem ka Kopaoniku, ne mogu da kupim ni jednu od ovih figurina, to je samo početak - navodi dr Adam Crnobrnja, iz Narodnog muzeja Srbije.

Vitkovačko polje, kao ni lokalitet rimskog kupatila Jablanica u Gornjoj Župi, koji je pod zaštitom države i predstavlja nepokretno kulturno dobro, nisu dovoljno istraženi.
Dr Marija Marić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo kaže:
- Možemo očekivati jedno pravo rimsko selo ili što mi intimno priželjkujemo da ćemo otkriti jednu pravu vilu rustiku na Goču. Mislim da je ovo izuzetno za meštane Pleša, jer čitav taj potez Mitrovo Polje ka Vrnjačkoj Banji je okrenut ka turizmu.
Srednjovekovni grad Koznik je takođe potencijalna turistička destinacija.
- Mi smo sa ovim malim iskopavanjima u gornjem gradu imali vrlo atraktivne nalaze i dobili smo opseg istorije samog grada je sada znatno proširen. Najverovatnije je to Župski grad Stefana Nemanje, odnosno Rasina - ističe dr Dejan Bulajić, iz Istorijskog instituta SANU.
Ono što je do sada urađeno inicirano je projektima Zavičajnog muzeja.
- Mi kao istraživači smo se trudili da ovim artifaktima priuštimo tretman kao da su se našli u bilo kom od velikih svetskih muzeja. I meni je drago da se to desilo ovde u Župi i nadam se da ćemo i u budućnosti imati neke nove artifakte i da zajedno uživamo u njima - naglašava Vesna Rogić, konzervator, saradnik Muzeja Župe.
Dalja istraživanja doneće nova otkrića, a Župa na vinskom putu predstaviti i neizmerno bogatstvo kulturne baštine.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR