Glas Javnosti

NEZGODE SA PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA: Najveći broj povređenih mlade osobe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za nama je godina puna izazova i briga nastalih usled pandemije virusa kovid-19. Kako se približavamo novogodišnjim praznicima jasno je da se ove godine neće održati brojne planirane proslave, od kojih su mnoge ranijih godina bile praćene profesionalnom upotrebom pirotehničkih sredstava.

Shodno tome, biće i znatno veći broj onih koji u porodičnim domovima i okruženju planiraju da svojim najmilijima prirede i vizuelni ispraćaj ove, ne tako dobre, godine. Svi oni treba da imaju u vidu da upotreba pirotehničkih sredstava u sopstvenom aranžmanu često može da bude veoma opasna i da se otrgne kontroli.

Istraživanja širom sveta pokazuju da se povrede pirotehničkim sredstvima najčešće dešavaju na privatnim i porodičnim proslavama!


Svake godine tokom proslave brojnih praznika širom sveta veliki broj ljudi bude lakše ili teže povređen, neki fatalno, usled neadekvatne i nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstava, pre svega petardi i vatrometa. Posebno zabrinjava činjenica da najveći broj povređenih jesu upravo mlade osobe, a deca uzrasta do 16 godina čine gotovo polovinu povređenih.

Komisija za bezbednost potrošača SAD je istakla da je tokom perioda „zatvaranja“ („lockdown“) usled epidemije KOVID-19 zabeležena veća upotreba pirotehničkih sredstava, pre svega vatrometa, u kućnim uslovima, i da ovaj trend ima tendenciju da se nastavi i tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika. Prema izveštaju Komisije, tokom praznika obeleženih od početka ove godine evidentiran je 10 puta veći broj povreda pirotehničkim sredstvima u odnosu na isti period prethodne godine.

Najčešće povrede izazvane pirotehničkim sredstvima su opekotine, a uglavnom stradaju lice, prsti i šake. Često dolazi i do povreda očiju, pre svega opekotina rožnjače, ali i mehaničkih oštećenja nastalih upadanjem stranog tela u oko, koja mogu dovesti i do delimičnog ili potpunog gubitka vida. Česti su i problemi sa sluhom koji mogu varirati od trenutne zaglušenosti i zujanja u ušima do oštećenja bubne opne i oštećenja sluha različitog stepena, ponekad i doživotnog.  Eksplozivnim dejstvom pirotehničkih sredstava mogu nastati i delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR