Glas Javnosti

Nemačka će izdvojiti 576 miliona evra za kupovinu municije Ukrajini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada će doprineti sa 576 miliona evra češkoj inicijativi za zajedničku kupovinu municije van Evropske unije (EU) kako bi podržala Ukrajinu i nadoknadila manjak proizvodnje u EU.

Tom sumom „Nemačka će finansirati nabavku 180.000 komada municije“ i obezbediće „gotovo 40 odsto ukupne sume“ koju su obećale evropske države koje učestvuju u ovom projektu, saopštilo je danas nemačko ministarstvo odbrane.

Ta municija treba da bude isporučena „od juna“ na ukrajinski front.


Češka se već nekoliko meseci mobiliše da ubedi druge zemlje da finansiraju fond namenjen za kupovinu municije koju EU nije u stanju da proizvede u dovoljnim količinama.

Prag je u februaru saopštio da je identifikovao 800.000 granata dostupnih u neevropskim zemljama koje bi mogle brzo da budu poslate u Ukrajinu formiranjem grupe kupaca unutar zemalja članica EU.

Nemačka je već početkom marta najavila da će učestvovati u toj inicijativi sa „trocifrenom sumom“, odnosno između 100 i nekoliko stotina hiljada evra.

Belgija, Velika Britanija, Danska, Francuska, Litvanija, Holandija, Norveška i Švedska su takođe među zemljama koje doprinose ovoj inicijativi.

Već nekoliko meseci ukrajinske snage su suočene sa očiglednim nedostatkom municije da odbiju bolje opremljene ruske snage.


Evropske države se bore da obezbede ono što je potrebno Kijevu, jer vojna industrija unutar EU još nije prilagođena ratovanju visokog intenziteta.

EU se prošle godine obavezala da će obezbediti milion komada municije do marta 2024. godine, ali obećanje nije ispunjeno.

Praška inicijativa je za sada omogućila prikupljanje sredstava neophodnih za kupovinu 300.000 granata prema brojkama koje je početkom marta dao češki premijer Petr Fiala.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR