Glas Javnosti

ŠTA SE DEŠAVA SA FRANCUZIMA: Municija će se prodavati na kioscima

Svet
Autor: Glas javnosti

Od nove godine, Francuzi će moći da kupe lovačku municiju na kioscima na kojima se prodaju cigarete i kojih ima više od 23.300 širom zemlje.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će promena zakona pomoći u sprečavanju gomilanja zaliha municije, prenosi "Telegraf". Novi zakon, koji na snagu stupa 1. januara, smanjiće potrebu i za slanjem municije poštom, za šta ministarstvo kaže da je bilo problematično. Takođe će mnogima skratiti putovanja do specijalizovanih prodavnica.


Od kupaca će se zahtevati da pokažu ličnu kartu i dozvolu za lov ili streljaštvo pre kupovine municije.

Sa druge strane, vlasnici kioska moraju da polože dvodnevni ispit i traže odobrenje od gradonačelnika i nadležnih organa koji će proceniti njihovu "kompetentnost" kao prodavaca.

Samo dve vrste municije - kategorije C i D - biće dostupne za prodaju u licenciranim kioscima. Prva se uglavnom koristi za lov i uključuje municiju za sačmarice i karabine.

Rubens Aboš, vlasnik prodavnice oružja nazvao je plan "potpunim ludilom", dok je lovac Žan-Klod Legran prokomentarisao da ideja deluje kao "odlazak u apoteku da bi se kupile cigarete".


Odluka vlasti izazvala je zgražavanje boraca za zaštitu životinja, ali i aktivista za zabranu pušenja koji su upozorili da "dva od tri kioska prodaju cigarete maloletnicima".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR