Glas Javnosti

GDE JE SRBIJA OVDE? U Evropi se reciklira od 70% građevinskog otpada

Društvo
Autor: Glas javnosti

U protekle tri godine očišćeno je više od 900 divljih i uređeno desetak nesanitarnih deponija koje se nalaze u blizini naselja. Uredba o upravljanju otpadom od građenja i rušenja umnogome je doprinela da - se menja odnos prema toj vrsti otpada.

Sadašnji način rušenja i uklanjanja objekata pogubni su po društveni sistem. Prašina zagađuje životnu sredinu, a nepropisno odlaganje otpada degradira prostor u gradovima. Uredba nalaže - otpad treba sortirati i odlagati na mesta predviđena za to. U Evropi se reciklira više od 70% tog otpada.
- Mi imamo zajedničke smernice u Evropi, kako da se ukloni azbest, kako da se ukloni PCB - za neke materije imamo. Situacija je sada takva da nemamo u svim zemljama iste materijale, nismo gradili na isti način. U Evropi imamo jednu bazu znanja i udžbenika i prakse kako treba da se sklone te materije - kaže Igor Keskes Makonkai, potpredsednik Međunarodnog komiteta EDA.

- Mislim da Srbija u ovoj oblasti može da bude na dobrom putu ukoliko formira pravni okvir, ukoliko formira standarde koji će pratiti ideje da je građevinski otpad resurs - rekao je prof. dr Đorđe Veljović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.
Prema uredbi, investitor ne može da dobije ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu ukoliko nema knjigu o pravilnom toku otpada. Upućeni kažu da će uredba morati da pretrpi izmene i dopune, pa čak i uvođenje kaznene politike.
- Ovde jeste ideja da se loše navike, praksa koja je bila pogubna i pravila koja su bila nepisana izmene i da dobije neku formu. Kao prvi korak mislim da je ovo sjajna stvar i mi kao asocijacija i mislim da je sjajna stvar - kaže Dejan Borojević, predsednik srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.
- Biće teško, dok se ne ispune prethodni uslovi kojih ima dosta. Ja mislim da će najviše profitirati građani zato što će se krenuti konačno u uspostavljanje sistema upravljanjem ovom vrstom otpada imajući u vidu koliko je gradilišta na teritoriji cele Srbije - napominje Tatjana Živković, diplomirana pravnica.

Pravilnim tretiranjem i odvajanjem uz adekvatno znanje, opasni i neopasni otpad postaje novi resurs, štedi se na rezervama mineralnih sirovina, ali i smanjuju površine divljih deponija.
Građevinski otpad i otpad od rušenja čini otprilike 25 do 30% ukupnog otpada koji se stvara u EU, dok je u Srbiji taj procenat veći od 75%.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR