Glas Javnosti

Rusiji je potrebno 5 miliona radnika – od IT stručnjaka do građevinaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija se suočava sa značajnim nedostatkom radne snage, a velika potražnja vlada za mnogim profesijama, od IT stručnjaka do građevinskih radnika.

Na osnovu ispitivanja 14.000 preduzeća iz nefinansijskog sektora, centralna Banka Rusije je zaključila da se u periodu između januara i marta 2023. godine broj zaposlenih u zemlji smanjio na rekordno niske brojke, nezabeležene od 1998. godine.

Najgora situacija je u industriji, vodosnabdevanju, rudarstvu, kao i u sektorima transporta i skladištenja, prenose RIA Novosti. 

Kako su u martu izračunali u revizorsko-konsultantskoj mreži kompanije FinEkpertiza, u četvrtom kvartalu 2022. godine je u Rusiji bilo 2,5 slobodnih radnih mesta na svakog nezaposlenog Rusa.

– Građevinskoj industriji Rusije danas nedostaje tri do pet miliona radnika – saopštio je suosnivač kompanije Vorkfors Kiril Poljakov.

Kompanija Rosatom, do 2030. godine treba dodatno da zaposli 350.000 ljudi, što je, zapravo, duplo više nego što ih ima sada.

Najtraženiji su mladi naučnici, inženjeri, ali i kvalifikovani radnici.

U aprilu su konsultantska kompanija Jakov i partneri i portal HedHanter saopštili da se ruski poslodavci žale na nedostatak IT osoblja, a najviše nedostaju programeri i veb dizajneri, kao i stručnjaci za sajber bezbednost.

„Prema statistici iz 2022. godine, ruskim kompanijama nedostaje više od milion IT stručnjaka, a do 2027. ova cifra može da dostigne dva miliona“ objašnjava Valentina Zikova, direktor marketinga kompanije Brend analitiks.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR