Glas Javnosti

DANICA GRUJIČIĆ: Na pragu smo epidemije velikog kašlja, 400 novih slučajeva od početka godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas u Nišu da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja.

„Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike“, rekla je Grujučić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

Ona je kazala da će uskoro biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba ići na vakcinaciju trudnica od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine, jer tek od druge godine deca počinju da primaju vakcinu protiv te bolesti.

„Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom kod njih nije toliko teška klinička slika, kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom“, kazala je Grujičić.


Ona je najavila da će u Nišu, u blizini nove zgrade Kliničkog centra biti građena nova Ginekološko-akušerska klinika.

„Moramo brzo da radimo i to po principima 21. veka. Postoji više varijanti na koji način možemo da gradimo te klinike. Neki su brži, neki sporiji. Ići ćemo na najkvalitetnije rešenje“, izjavila je Grujičić.

Prema njenim rečima, za par meseci biće poznato kada će porodilište biti izgrađeno.

Grujičić je kazala da kako god bi rekonstruisali postojeću zgradu Ginekološko-akušerske klinike, ona ne bi mogla da zadovolji savremene standarde.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR