Glas Javnosti

VERICA BARAĆ: Deset godina od odlaska hrabre žene Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas se navršava deset godina od smrti Verice Barać, jedne od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji.

Ostaće upamćena kao jedna od najhrabrijih žena koja se beskompromisno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

Svojevremeno je rad Agencije za privatizaciju ocenila kao državno telo bez ikakve odgovornosti.


Sami kreiraju, sprovode i kontrolišu proces privatizacije. Njih ne kontroliše niko. Tu je napravljena jedna ozbiljna politička podvala. Navodno, Agenciju za privatizaciju kontrolisaće Odbor za privatizaciju Narodne skupštine. To je nepostojeća kontrola zato što je parlament političko telo i ne zna da uđe u poslove prodaje – kako se vrši procena u preduzeću, kako se prihvataju nalazi veštaka odnosno konsultantske kuće, kako se to kontroliše, kako organizujete tender ili aukciju. Agencija za privatizaciju nije radila dobro svoj posao – nije tražila dobre vlasnike (za privatizovana preduzeća), a to je bio njen osnovni zadatak, govorila je Barać.

Gospođa Verica Barać je bila pravi lider koji srpsko društvo treba. Javno se suprostavljajući ratnoj politici Slobodana Miloševića i ukazujući na niz afera i kršenja zakona nakon 2000, ona je hrabro zahtevala ono što Srbija mora i može da uradi - rekao je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i podsetio da je ona preminula u času kada se Srbija nalazi pred otvaranjem pregovora o članstvu u EU i da će rad Saveta biti od važnosti za dobijanje datuma, rekao je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.


Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur. Nagradu "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićević-Tasić dobila je 2010, a krajem 2011. nagradu "Vitez poziva" koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

U njenu čast Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ustanovio je nagradu koja nosi ime Verice Barać a dodeljuje se povodom 9. decembra, Svetskog dana borbe protiv korupcije, za individualni doprinos toj borbi u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR