Glas Javnosti

PONOVO NAJGORI REZULTATI: Srbijom vlada jaka korupcija, hibridni režim i medijski mrak

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija drugu godinu zaredom beleži najslabiji rezultat kada je u pitanju indeks percepcije korupcije zauzevši 96. mesto od 180 zemalja i teritorija.

Sa indeksom 38 zabeleženim drugu godinu zaredom, što su ujedno i najniže dosadašnje ocene, Srbija je po vom indeksu percepcije korupcije zauzela 96. mesto od 180 zemalja i teritorija. S obzirom na to da nije zabeležila napredak, naša zemlja ostaje na svom najnižem rezulatau od 2012. godine od kada su  podaci uporedivi, prenosi Politika.rs

Rezultate je pokazao Globalni indeks percepcije korupcije 2021 koji je objavila Transparensi internešenal, a u izveštaju se još navodi i da se Srbija više ne smatra demokratskom, već zemljom sa hibridnim režimom u kojoj je i vlada postala ozloglašena po jakom uticaju na medije, uznemiravanju nezavisnih kritičara i držanju nefer izbora.

U dokumentu se još izražava zabrinutost zbog netransparentnosti vlade oko glavnih investicija što se odražava na talas nedavno održanih prostesta protiv spornog projekta iskopavanja litijuma. Ukazuje se da je širom Zapadnog Balkana i u Turskoj, koja ima indeks 38, koncentracija vlasti u rukama autokratskih vođa i njihovih partija podrivala je sudsku nezavisnost što pomaže da se održi "zarobljavanje države".


Srbija 96. mesto deli sa još pet zemalja Argentinom, Brazilom, Indonezijom, Lesotom, i Turskom. Što se tiče ostalih balkanskih zemalja, Crna Gora ima indeks 46, Severna Makedonija i Kosovo 39, Bosna i Hercegovina i Albanija 35. Slovenija je 57, a Hrvatska 47.

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja i teritorija širom sveta prema pokazanom nivou korupcije u javnom sektoru, a rezultati se pokazuju na skali od nula, što označava visoku korupciju do 100 kada je reč o vrlo čistoj zemlji ili teritoriji po pitanju korupcije.

BONUS VIDEO: Ekskluzivno! Misterija Periš!



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR