Glas Javnosti

Veliki broj žena odazvao se pregledu na digitalnom mamografu u Vranju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Preventivni pregledi na digitalnom mamografu u Zdravstvenom centru u Vranju

U Zdravstvenom centru Vranje danas se rade preventivni ultrazvučni i mamografski pregledi dojke, a načelnica Službe za radiologiju i ultrazvučnu diganostiku u ovom centru dr Anka Veljković izjavila je da je za tri prethodna dana na digitalnom mamografu, koji je dobio ovaj centar, već pregledano 17 osoba.

"Veliki je odziv žena, danas planiramo da do 16 časova pregledamo oko 40 žena. Radićemo preventivni ultrazvučni pregled ili mamografiju, zavisno od broja godina pacijentkinja i toga da li su skoro radile mamografiju", rekla je ona.


Dodala je da je mamograf koji su dobili odličan, da se tehničari edukuju da na njemu rade tehnički, a da su, što se tiče same mamografije, za nju obučeni.

Istakla je da su zadovoljni nalazima pacijenata koji su prethodnih dana pregledani na digitalnom mamografu i navela da se od ponedeljka nastavljaju redovni mamografski pregledi.

Direktor Zdravstvenog centra Vranje dr Saša Đorđević je istakao da se mamografski pregledaju žene starije od 40 godina i kada su nalazi ultrazvučnog pregleda sumnjivi.

"Začuđujuće je i da se ovako nešto lepo iskorišćava za političku propagandu, jer je mamografija suverena metoda, a ovaj grad i ceo Pčinjski okrug je dugo čekao na novi digitalni mamograf. O kvalitetu slike i njegovim ekspozicijama je suvišno i govoriti" , rekao je on.


Naglasio je da je Zdravstveni centar Vranje dobio opremu vrednu 1,8 miliona evra i da centar sada ima dva nova skenera, od kojih 16-slajsni već radi, a u toku je montaža 64-slajsnog skenera, što će biti završeno do kraja godine.

"Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imamo najavu da ćemo dobiti i aparat za magnetnu rezonancu. Mi smo po projektu već obezbedili prostor za taj aparat koji očekujemo da ćemo dobiti naredne godine", rekao je on.

Govoreći o stanju kadrova u toj ustanovi, naveo je da je dodeljeno 47 specijalizacija i da će u dogovoru sa RFZO u narednom periodu biti zaposleno još mladih ljudi.

Veljković je pojasnila da je neophodno da žene ultrazvučni pregled dojke rade jednom godišnje, mamografski posle navršenih 40 godina života, a što se muškaraca tiče navela je da se oni na preglede javljaju uglavnom kada imaju neke probleme ili ih pošalju drugi lekari, a to su u najvećem broju slučajeva internisti.


Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević-Škodrić demantovala je juče pisanje pojedinih medija o otvaranju digitalnog mamografa u Zdravstvenom centru Vranje, ističući da je u petak, 13. oktobra organizovano svečano otvaranje, takoreći prikaz rada novog, digitalnog mamografa, na kojem je prethodno izvršen pregled kod 16 pacijentkinja.
Radojević-Škodrić je dodala da za sve ove preglede postoji uredna i lako proverljiva medicinska dokumentacija u evidenciji Zdravstvenog centra Vranje.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR