Glas Javnosti

Velika previranja u Udruženju sudija i tužilaca Srbije: Ivana Josifović izvisila po drugi put

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) konstatovalo je da je danas postignuti sporazum između Ministarstva pravde, predsednika Advokatske komore Srbije i predsednika Advokatskih komora, ništa drugo do prevaga ogoljene sile nad argumentima

Kako se tvrdi u saopštenju UST ovakav potez Ministarstva pravde istovremeno predstavlja obesmišljavanje znanja i rada predstavnika sudske vlasti u radnoj grupi Ministarstva pravde, koja je radila na nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP), čiji su argumenti i stručnost ostali u senci pretnji obustavom rada i izlaska advokata na ulice.  

- Stoga, UST apeluje na predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović da momentalno povuče sve sudije iz radne grupe koja treba da nastavi rad na izmenama Zakona o parničnom postupku i time sačuva dostojanstvo sudija i sudova, budući da će svaki dokument koji ne odgovara advokatima biti blokiran, zbog čega je jedino logično i ispravno da nacrt izmena donese radna grupa koju će, pored predstavnika Ministarstva prave, činiti isključivo advokati. UST ukazuje Ministarstvu pravde da je, najblaže rečeno, vrlo loše slati u javnost poruku da će se isto povući pred pretnjama i ucenama, budući da bi interesi građana morali biti na prvom mestu. Ukoliko Ministarstvo pravde ovime sporazumom poručuje da je radna grupa koju je isto oformilo donela nacrt koji nije u interesu građana, te isti stoga povlači, UST u potpunosti pozdravlja takvu odluku i postavlja pitanje odgovornosti Ministarstva pravde za izradu nacrta koji je suprotan interesima građana, navodi se u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije već duže vreme potresaju unutrašnja previranja te jedan deo advokata smatra da je ovo saopštenje ništa drugo do pokušaj da njegovi tvorci povrate poljuljani ugled u pravosuđu.

Na kanabe po mišljenje

- Saopštenje dojučerašnjih pulena Gorana Ilića Džordža Soroša i onih koji idu na kanabe i po mišljenje kod vlasnika jednog reketaskog tabloida nije nista drugo nego pokušaj da se vrate u igru, obzirom da je njihov uticaj u pravosudju ravan nuli! Pitanje na koji oni prvo treba da odgovore jeste: Ko plaća privatnog fotografa sudije višeg suda u Novom Sadu koja se istovremeno i naziva predsednicom upravnog odbora te parastrukture, kao i to ko im omogućava da u radno vreme za koje primaju funkcionersku platu idu na konferencije za štampu? Da li ih narod plaća da bi sudili i tužili ili da u radno vreme idu na konferencije za štampu - kaže izvor Glasa upoznat sa situacijom u UKS.

Naime, nedavni izbor sudija za Visoki savet sudstva (VSS) sve je iznenadilo. Najviše glasova dobila je predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić. Da su ovogodišnji izbori bili faktor iznenađenja govori reakcija velikog broja pravnika, koji su izrazili zadovoljstvo povodom rezulatata. Sa druge strane, malo drugačije iznenađenje bilo je prisutno i kod pojedinih sudije, inače kandidata za VSS, koji su očigledno očekivali drugačiji ishod. Među njima je bila i sudija Ivana Josifović, kandidat Udruženja sudija i tužilaca Srbije, čije ime je u više navrata u javnosti dovođeno u vezu sa aktuelnom vlašću, i koja nije dobila svoje mesto u Visokom savetu sudstva.

Rušenje sporazuma

"Da su i nju iznenadili rezultati izbora govori i činjenica da je na glasanje došla sa fotografom, verovatno očekujući da će biti izabrana. Ipak, očigledno nije očekivala da će biti ovakvih rezultata, te se njeno ime ne nalazi na spisku onih kojima su kolege iz pravosuđa odlučile da daju poverenje“, rekao je tada izvor iz pravosuđa za Novu.

Prema rečima izvora Glasa čitav problem leži u tome što jedna grupa advokata želi da sruši sporazum sa Ministarstvom pravde koji je juče postignut, i koji je po mišljenju velikog dela advokata izuzetno korektan.

- Ujedno ta grupa želi sebe da nametne izvršnoj vlasti kao pregovarače koji će rešiti problem. Jedan deo advokata sinhronizavano deluje sa jednom parastrukturom u pravosuđu koja sebe naziva Udruženjem tužilaca i sudija i koja je nezadovljna time što ih ministarka pravde ne postavlja na funkcije, kaže izvor Glasa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR