Glas Javnosti

GLAS SAZNAJE: STEFANOVIĆEVI ADVOKATI U RATU, u toku obračun unutar STRUJE bliske ministru VOJSKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Burno "pravosudno proleće" u Srbiji, nakon spornog nacrta Zakona o parničnom postupku, oko kojeg su advokati postigli dogovor sa ministarstvom, nastavilja se u Advokatskoj komori Beograda u kojoj traje pravi mali rat unutar struje koja je nekada bila bliska Nebojši Stefanoviću a sada na sve načine pokušava da zataška svoju pređašnju saradnju sa aktuelnim ministrom vojnim.

Naime, Jugoslav Tintor i Veljko Delibašić u petak na sednici UO AKB podneli su ostavke na mesto predsednika i potpredsednika tpg tela.

Najglasniji u zahtevima za Tintorovom ostavkom bio je još od aprila 2021. sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Beograda (AKB) Dragoslav Ljubičanović koji je među prvima pozvao Tintora da podnese ostavku jer je iz evidencije komore „nezakonito“ dao lični dosije Vladimira Cvijana pripadnicima policije, odnosno Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Upućeni u rad same komore tvrde da je u toku međusobni obračun advokatske struje koja je 2017. na silu smenjivala Slobodan Šoškića, tada legalnog predsednika AKB.

Zanimljivo je da sada Šoškićevu platformu odbrane advokature od stranih advokatskih kancelarija zastupaju upravo oni koji su 2017. bili u funkciji velikih korporativnih kancelarija.

Takođe je interesantno da oni koji su se do juče hvalili poznastvima sa Nebojšom Stefanovićem nekadašnjim ministrom policije a sadašnjim vojske, i koji su često boravili u njegovom kabinetu, potkazujući jedni druge kod njega, upravo sada žele da se navodnim napadima na Tintora "operu" od svog ranijeg delovanja pri kabinetu ministra Stefanovića.

Osim toga, jedna grupa advokata želi da sruši sporazum sa ministarstvom pravde koji je juče postignut, i koji je po mišljenju velikog dela advokata izuzetno korektan a sve u cilju približavanja izvršnoj vlasti ne bi li dobili ulogu pregovarača koji će slavodobitno rešiti problem koji već duže vreme postoji unutar srpskog pravosuđa po principu, "raspali vatru a onda se nametni kao ekskluzivni pregovarač spasilac".

Izvori bliski AKB tvrde da bi pravnička javnost morala biti upozna sa ulogom jednog broja advokata u razgovorima sa tadašnjim ministrom policije koji je ustvari odlučio ko će biti predsednik AKB.

Pojedini advokati su, naime, tada išli toliko daleko u dodvoravanju ministru, da su se postavili kao ekskluzivni tumači zakona o municiji i oružju.

Takođe, tvrde izvori, jedan deo advokata želi da advokatsku javnost dovede u konflikt sa ministarkom pravde iako se ona vrlo korektno drži i reaguje na stavove advokata onako kako neko ko dolazi iz pravosudja to i treba da čini.

Njihov je naime cilj da time učine uslugu pojedinim igračima iz pravosuđa koji su im obećali ključne pozicije u advokatskoj komori.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR