Glas Javnosti

VEĆE PLATE ZA UČITELJE: Duplirani iznos dnevnice od drugog polugodišta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lepe vesti stiž za učiteljie koji rade u produženom boravku u osnovnim školama. Od drugog polugodišta biće povećane plate.

Grad, trenutno, finansira zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na "platnom spisku" je povećan sa 285 na 296,  najavio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Broj prosvetnih radnika koji rade sa učenicima nižih razreda pre ili posle nastave u poslednje tri godine se povećava. Grad finansira plate učiteljica i učitelja, koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Ovo je drugo povećanje zarada za ovu grupu prosvetara. Na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine je dupliran iznos dnevnice ovim prosvetnim radnicima, koja umesto 833 dinara, trenutno iznosi 1.666.

- Nedavno sam imao sastanak sa njima i mogu da najavim još jedno povećanje plata učiteljima u boravku od drugog polugođa - navodi Gak. To sam inicirao za deo koji finansira Grad jer zaista smatram da je opravdano, neophodno i potrebno. Nakon vrtića, najmlađi još uvek ne mogu da ostaju sami kod kuće i u tom periodu omogućavanje produženog boravka u školama je od ogromnog značaja. Zaista imamo razumevanja za to i želimo da učiteljima u boravku poboljšamo uslove, rada jer su veoma važan deo procesa obrazovanja.

Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju početkom septembra kada počne školska godina. Interesovanje za ovaj obim nastave je ogromno jer mnogo olakšava roditeljima, ali zbog ograničenih mogućnosti, nisu sve škole u mogućnosti da izađu u susret mamama i tatama.

Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Inicijativu pokreće Savet roditelja, a neophodno je da "zeleno svetlo" da Nastavničko veće, a konačnu odluku donosi Školski odbor.

Broj dece u boravku se povećava iz godine u godinu. U prošloj školskoj godini u školama koje su imale potrebu za ovim vidom nastave, boravilo je između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece koji finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.


Produženi boravak je besplatan, a roditelji plaćaju užinu i ručak, u zavosnosti od toga kako je ishrana organizovana u školi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR