Glas Javnosti

MINISTAR RUŽIĆ OTKRIO PROCENAT VAKCINISANIH PROSVETARA: Polovina zaposlenih u školama NIJE primilo vakcinu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sve je izvesnije da će jesenji raspust u Srbiji biti produžen, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u školama. Konačno odluku donosi Krizni štab, a sve više se priča i o broju novoobolelih đaka i nastavnika.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 6 lokalnih samouprava Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

Preporuka Tima je da se što duže održi neposredna nastava u skladu sa važećim merama i preporukama.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da se zvanična odluka o produženju jesenjeg raspusta očekuje ove nedelje.

Prema njegovim rečima, objektivne okolnosti nametnule su nam da razmišljamo u ovom pravcu i da imamo spremno rešenje za svaku moguću situaciju, iako do sada Ministarstvu iz školskih uprava nisu stizale zvanične pritužbe da postoje teškoće da se obezbedi zamena za odsutne nastavnike.

- Ministarstvo je kako bi predupredilo da škole dođu u takvu situaciju preporučilo školskim upravama da je potrebno da škole iz iste lokalne samouprave međusobno razmenjuju kontakte i informacije i da naprave bazu podataka sa kontaktima nastavnika. Cilj je da se ukoliko postoji potreba obezbedi nastavni kadar za zamenu. Zajednički je interes da se nastava organizuje na najbolji mogući način - kaže ministar.

Kada je reč o redovnom testiranju đaka, on kaže da o zdravstvenim merama, ne može da odlučuje Ministarstvo prosvete, već nadležne zdravstvene institucije.

- Procenat vakcinisanih prosvetnih radnika je oko 50 odsto. Kako bismo ukazali na značaj vakcinacije i dali odgovore na sva pitanja i nedoumice prosvetnih radnika realizuju se različiti oblici edukacije. Dobar primer su vebinari koje je organizovao Savez učitelja Srbije za sve zaposlene u prosveti. Na tim vebinarima su stručnjaci iz oblasti medicine davali odgovore na sva pitanja i dileme o načinu zaštite tokom pandeimije - otkrio je Ružić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR