Glas Javnosti

Vazduhoplovna akademija dobija napredan simulator za obuku pilota

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vazduhoplovna akademija uskoro postaje vlasnik tehnološki najnaprednijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas A320 nakon što je potpisan ugovor za njegovu nabavku od kanadske kompanije CAE.

- Danas mogu objaviti da je potpisan ugovor za simulator za Vazduhoplovnu akademiju, koji će se instalirati u namenski izgrađenoj zgradi u okviru Vazduhoplovne akademije na Dorćolu. Vazduhoplovna akademija će tako postati korisnik Level D simulatora, ali i ’Flat Panel Trainera’, takođe za tip A320 (CAE 400 XR Series), dok je najavljena i nabavka FTD-a (Flight Training Device) za tip helikoptera Erbas H145 - izjavila je danas na otvaranju Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope prof.dr Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.
Moći ćemo da obučavamo u Srbiji svoje pilote za tip aviona Erbas A320

Isporuka Level D simulatora, trenutno tehnološki najmodernijeg simulatora letanja u ovom delu Evrope, očekuje se za godinu dana i koristiće se za obuku pilota putničkih aviona koji su prethodno svoju obuku završili u Trening centru Vazduhoplovne akademije. Ova nabavka predstavlja najveću investiciju u obuku civilnog vazduhoplovnog kadra Srbije u poslednjih 30 godina.

Nabavka simulatora će budućim pilotima omogućiti da stiču veštine u realističnom okruženju pilotske kabine, a imaće veliki značaj i za nacionalnu avio-kompaniju, koja će sada moći da svoje pilote za tip aviona Erbas A320, koje već poseduje u floti, obučava u Srbiji. Takođe, nabavka će uticati i na razvoj same Vazduhoplovne akademije, koja je nedavno potpisala ugovor za obuku 500 kadeta pilota iz Indije.


- Plan Kancelarije za dualno obrazovanje i Vazduhoplovne akademije je da u narednom periodu nabavi i FTD ("Flight Training Device") za tip helikoptera Erbas H145 i time dodatno pozicionira Akademiju kao regionalnog lidera u obuci pilota - dodala je prof.dr Grujić.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, najveća domaća i regionalna vazduhoplovna konferencija, koja okuplja preko 170 kompanija i više od 1400 profesionalaca iz industrije, održava se danas i sutra u Beogradu.

Na Vazduhoplovnoj akademiji objedinjeni srednje i visoko dualno obrazovanje

Zahvaljujući kreditu od 65 miliona evra, koji je obezbedila Vlada Republike Srbije, kreiran je nacionalni vazduhoplovni trening centar u kome su na jednom mestu objedinjeni srednje i visoko dualno obrazovanje za školovanje kadrova za potrebe domaćih i stranih avio-kompanija, poput pilota, avio-mehaničara, kontrolora letenja i kabinskog osoblja.
Vazduhoplovna akademija Beograd ima potpisane ugovore o dualnom obrazovanju sa svim značajnijim kompanijama iz oblasti civilnog vazduhoplovstva:

  • MTU-om (MTU Maintenance Serbia doo),
  • Er Srbijom,
  • Aviaprajmom i
  • Aerodromom "Nikola Tesla" - Vansi erports (Vinci Airports).

Vazduhoplovna akademija sarađuje i sa velikim evropskim vazduhoplovnim kompanijama. Ovaj koncept obrazovanja bio je ključni faktor za privlačenje stranih investicija i dovođenje kompanije MTU, jedne od najvećih svetskih kompanija za reparaciju motora putničkih aviona u Srbiju.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR