Glas Javnosti

Nauka pokazala kako izgleda jaka veza između majke i deteta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svi znaju koliko je jaka veza između majke i deteta.

Neuronaučnik i majka dvomesečnog sina snimila je neverovatan MRI (magnetna rezonanca) snimak koja pokazuje snažnu vezu između majke i deteta.

Svi znaju koliko je jaka veza između majke i deteta. Ne samo da materinstvo nepovratno menja ženu fizički, mentalno i emocionalno, već beba bukvalno menja majčino telo. Delovi bebe zapravo zamenjuju majčine ćelije i nastavljaju da žive u majčinom telu godinama koje dolaze.


Mnogo toga je rađeno o vezi između majke i deteta, od poezije preko knjiga do umetničkih dela, ali ova moćna celina nikada nije uhvaćena na ovaj način:

Gledate prvu sliku veze između majke i deteta napravljenu magnetnom rezonancom, koju je snimila neuronaučnica Rebeka Saks. Slika zapravo prikazuje Rebeku i njenog dvomesečnog sina Persija.

„Nisam radila ovu magnetnu rezonancu u dijagnostičke svrhe, čak ni u naučne svrhe. Koliko znam, niko nikada nije uradio magnetnu rezonancu majke i deteta, a želela sam da vidim kako to izgleda“, objasnila je Rebeka.

Možda je najneočekivaniji deo slike kako se vide razlike između dečjeg i majčinog mozga. Mozak bebe je glatkiji i tamniji jer ima znatno manje bele mase. Ona  se sastoji od glijalnih ćelija i mijelina koji prenose signale iz jednog regiona mozga u drugi i između mozga i nižih moždanih centara, odnosno „komunicira“ poruke unutar mozga.

Taj nedostatak mijelina gotovo izgleda kao pravi vizuelni primer kako majke bukvalno oblikuju i formiraju svoju decu od rođenja. Način na koji razgovaramo, pevamo, držimo i igramo se sa bebama oblikuje temelje mozga dok dete raste.


Kao i mnoge majke, Rebeka je provela nesrazmerno mnogo vremena gledajući svoju bebu. Ali pošto je ona kognitivni neuronaučnik, za nju je gledanje bebe bilo malo drugačije.

Konkretno, provela je dosta vremena gledajući kako se mozak njene bebe razvija putem MRI mašine. Proučavala je koliko je očaravajuće gledati kako dečji mozak reaguje na interakciju sa odraslima, kako se krvni sudovi u mozgu šire kao odgovor na pesme i majčine priče, na njen glas.

„Majka i dete su moćan simbol ljubavi i nevinosti, lepote i plodnosti. Ali ja sam neuronaučnik i uradila sam ovu sliku, ali sam i majka na njoj, sa svojim sinom“, rekla je Rebeka.

Na kraju krajeva, slika je fascinantna i lepa vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad – najmoćnije od svega.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR