Glas Javnosti

VAKCINISANI U GRČKU BEZ TESTA: Ovo će obradovati sve putnike koji planiraju odmor

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grčka od danas ukida obavezu za vakcinisane putnike koji ulaze u tu državu EU da imaju i negativan pi-si-ar ili antigenski test, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić.

Seničić je podsetio da zasad građani Srbije mogu bez ograničenja da putuju u BiH i u Mađarsku.

- One ne zahtevaju ništa osim pasoša, dok sve ostale imaju posebne regulative, kazao je Seničić prenosiRTS.

Kako je objasnio direktor Jute, u Italiji smo na crvenoj listi, tamo ne možemo turistički da idemo, već samo da prolazimo kroz tranzit i to u roku od 36 sati.

- Visoke su kazne ako vas uhvate, tako da niko ne treba sa tim da se igra. Kazne su i do nekoliko godina zabrane ulaska u Italiju i EU, napominje Seničić.

Kaže da je i Bugarska bila najavila potpuno zatvaranje za građane Srbije, ali se to nedavno promenilo.

Za ulazak u Nemačku i Austriju dovoljan je negativan pi-si-ar ili antigenski test, odnosno potvrda da ste preležali kovid.

Seničić ističe da postoje ograničenja i za vakcinisane, odnosno da ne priznaju sve države članice EU sve vakcine.

- Većina prihvata Sinofarm, ali veliki broj zemalja ne prihvata vakcinu "Sputnjik V". Sinofarm, na primer, ne prihvataju Nemačka i Francuska, a Austrija prima Sinofarm, ali ne i "Sputnjik V", objašnjava Seničić i dodaje da te podatke treba proveravati na dnevnom nivou na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ili Jute.

Direktor Jute se nada da će krajem marta imati jasne regulative za letnju sezonu.

U Evropskoj uniji od 1. februara je počela primena pravila kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od devet meseci od kompletiranja primarne vakcinacije.

Novi model za putovanja, predviđa da bi za ulazak u neku zemlju trebalo da bude važan jedino epidemijski status.

- U najvećem broju slučajeva, zemlje EU zahtevaju, osim potvrde o vakcinaciji i negativan pi-si-ar ili antigenski test. Grčka od ponedeljka ukida tu obavezu. Nadamo se da je to uvod u sezonu koja će makar ličiti na prethodnu, kaže Seničić.

Prema novim pravilima, ne uzima se više u obzir epidemijska situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već isključivo pojedinačni status putnika koji ulazi u zemlje EU.

- Preporuka Evropske komisije nije obavezujuća, ali nadamo se da će biti kao prošli put, kada je veliki broj zemalja prihvatio preporuku, da ne svrstavamo zemlje u crvenu, žutu, zelenu, naveo je Seničić.

Kovid sertifikat je važeći ako nije prošlo više od 270 dana od primanja druge doze, odnosno ako je primljena buster doza.

- Evropska komisija je tražila od članica da nema odrednice važenja roka buster doze, istakao je Seničić.

I nevakcinisani putnici će moći da putuju, ali oni će morati sa sobom da imaju negativan pi-si-ar ili negativni antigenski test.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaze?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR