Glas Javnosti

UVOZ U MAJU: Egipat uvozi 600.000 tona pšenice iz Rusije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Egipat će uvesti 600.000 tona pšenice iz Rusije u dve pošiljke u maju nakon završenog međunarodnog tendera koji je organizovao kupac, preneo je Rojters. Kupovina će biti organizovana u dve etape, od po 300.000 tona, i to od 10. maja pa do kraja tog meseca.

U martu je ta agencija izvestila da Rusija nema planove da obustavi svoj izvoz pšenice, ali je želela da osigura da cene poljoprivrednicima budu dovoljno visoke da pokriju troškove, piše World Grain. Predviđa se da će egipatski uvoz u narednoj ekonomskoj godini porasti za oko 3%, na 10,8 miliona tona, prema izveštaju Američkog ministarstva poljoprivrede.
Egipat je inače veoma zahtevan trgovac koji diktira stroge uslove i žitarice kupuje preko tendera. Godišnje potrebe su im oko 10 miliona tona, što je oko tri prosečne godišnje proizvodnje u našoj zemlji. Srbija je još 2019. pokrenula proceduru za usaglašavanje fitosanitarnih uslova za izvoz pšenice u tu zemlju. Ministarstvo poljoprivrede je, godinu dana kasnije, obezbedilo i dozvole za izvoz žitarica u Egipat ali nije poznato da li su i koje količine eventualno izvezene preko stranih špeditera, multinacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji. Postojalo je i interesovanje za naš kukuruz i suncokretovo ulje.

Do pre zdravstvene krize, Egipat, kao najveći svetski uvoznik žita, najviše je kupovao pšenicu upravo iz Rusije koja je najveći proizvođač, a kada je reč o našem regionu iz Rumunije.
Kako se navodi, Rusija je i kasnije ostala najveći strani snabdevač Egipta pšenicom, obezbedivši im gotovo polovinu potrebnog uvoza pet tokom 2020-21 godine. Ta zemlja, od početka sukoba u Ukrajini, radi na diversifikaciji svojih izvora nabavke žita. Ukrajina je takođe bila značajan dobavljač pšenice za Egipat.
S druge strane, ukrajinske žitarice su i dalje problem država – suseda Ukrajine. Za rod pšenice prognoze su za sada optimistične – očekuje se 131 miliona tona na leto (prošloga leta bilo je 126 miliona tona). I za predstojeću setvu kukuruza raste interesovanje, očekuje se takođe značajno veći rod na jesen i to od 65 miliona tona (prošle sezone je rod bio slab zbog suše – u silosima je bilo samo 52,1 milion tona). Nedavno je objavljeno da postoji obećanje predstavnika Ukrajine da neće izvoziti žitarice i uljarice u Poljsku do žetve ovog leta, piše "Agroinfonet".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR