Glas Javnosti

USVOJEN PREDLOG, UKIDA SE CENZUS ZA REFERENDUM!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U usvojenom predlogu se navodi da će "novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma".

Navodi se da "usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom".
 
Kako se dodaje, "rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma iz oktobra 2020. godine".
 
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije danas da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava.
 
"Naš predlog je da to završimo do kraja saziva ove skupštine. To znači da ćemo gledati da do kraja meseca donesemo zakon o referendumu, kako bi smo doneli i akt o promeni Ustava, a nakon toga raspisali referendum za sredinu januara", kazao je Dačić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Perica u 10.11.2021 05:53:58 h
     0 

Užas. Dakle cilj je da npr. 10% ljudi izađe na referendum i može da donese odluku u ime cele zajednice. Kako je samo to divno. Ovo je morao da smisli neki veliki um.