Glas Javnosti

UN: Broj ubijenih žena u svetu najveći u poslednjih 20 godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ujedinjene nacije saopštile su da je broj ubijenih žena i devojaka u svetu 2022. godine porastao na najviši nivo u poslednjih 20 godina.

Skoro 89.000 žena i devojaka namerno je ubijeno prošle godine, izvestili su UN-ovo telo za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Vomen) i Kancelarija UN-a za droge i kriminal (UNODC).


Ova cifra predstavlja najveći godišnji broj zabeležen u poslednje dve decenije. Trenutno dostupni podaci za 2022. sugerišu da se porast ubistava žena dogodio uprkos padu ukupnog broja ubistava.

55 odsto (48.800) svih ubistava žena počine članovi porodice ili intimni partneri, što naglašava uznemirujuću stvarnost da je dom daleko od sigurnog utočišta za žene i devojke. To znači da je, u proseku, više od 133 pripadnica ženskog roda svakog dana ubijeno od strane nekoga u sopstvenom domu. 


„Alarmantan broj femicida nad ženama oštar je podsetnik da se čovečanstvo još uvek bori sa duboko ukorenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i devojčicama“, rekla je Ghada Vali, izvršni direktor UNODC-a.

„Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabave strukturalnim nejednakostima, da se poboljšaju odgovori krivičnog pravosuđa, tako da se nijedna žena ili devojka ne plaši za svoj život zbog svog pola. Vlade moraju da investiraju u institucije koje su inkluzivnije i dobro opremljene da okončaju nekažnjivost, ojačaju prevenciju i pomognu žrtvama, od onih koji su na prvoj liniji odgovora, do pravosuđa, da okončaju nasilje pre nego što bude prekasno", dodala je Ghada Vali, izvršna direktorka UNODC.


Više od polovine tih ubistava, skoro 55 odsto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju sa skoro 12 odsto muškaraca žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i devojaka, skoro 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izveštaju organizacija UN. Procena ovih trendova tokom vremena nije moguća u Africi, Aziji i Okeaniji zbog ograničene dostupnosti podataka.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR