Glas Javnosti

UMETNOST U AUTOMATIMA: Nekadašnji automati za prodaju cigareta u Pragu sada izbacuju umetnička dela

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da li ste znali da ovih dana možete kupiti umetnost u automatima? U nekim evropskim gradovima, kao što su Prag, Brno, Plzen, Pariz i Tbilisi, možete.

Kreativna inicijativa, pod nazivom Artmat, započela je 2019. godine u Češkoj, tačnije u glavnom gradu Pragu, i od tada je prerasla u tri umetnička dispenzera u različitim delovima grada.
Mašine koje se koriste za ovu namenu su starije mašine za cigarete, koje su prenamenjene, ali ne previše. Kupljeni proizvod i dalje dolazi u malim kutijama koje podsećaju na kutije cigareta ili špilove karata.

Kultura u pokretu
Projekat je ideja kustosa umetnosti Josefine Frybove i Petre Vidžove. Njihov cilj je bio da umetničku produkciju, potrošnju i vlasništvo učine mejnstrimom i uobičajenim za današnje vreme. Takođe ima za cilj da predstavi mlade umetnike široj publici i pomogne im da prodaju svoje radove na drugačijem tržištu.
U tom smislu, mašine su pristupačne, na način na koji galerije i umetničke aukcije nisu.
Sama umetnička dela su mala i džepne veličine – pogodna ne samo da ih imate kod kuće, već i da ih ponesete ako to želite.
Radovi uključuju crteže, litografije, pa čak i skulpture
Kupci mogu da pogledaju sadržaj svakog umetničkog dispenzera na veb stranici projekta. Tako će znati kakve predmete mogu da očekuju od mašine.

Katalog sajta je takođe važan po tome što pokazuje kada je predstavljen novi rad umetnika. Zbog toga se sadržaj mašina stalno obnavlja. Ovo stvara lojalnost i zadržava kupce umetnosti da se vraćaju po još.
A cene? Možete očekivati da ćete izdvojiti 50 čeških kruna (oko 2 EUR) za kutiju i 100 kruna (4 EUR) za skulpturu. To je ono što mi nazivamo umetnošću za mase.


Glas javnosti/ A01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR