Glas Javnosti

UDRUŽILI SE NAUČNICI, DIGLI SE GRAĐANI! Zabranite rudarenje bora i litijuma PRE IZBORA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iskopavanje bora i litijuma devastiralo bi našu prirodu i ugrozilo opstanak, kažu stručnjaci, a sve više je onih koji se pridružuju ovakvom mišljenju.

Protesti protiv kompanije Rio Tinto i sličnih koji bi se bavili iskopavanjima u našoj zemlji su redovni poslednjih nekoliko meseci. Brojni naučnici i profesori univerziteta potpisali su apel da Skupština Republike Srbije odmah, pre aprilskih izbora – zabrani istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji.

– Rodoljubivi građani su na brojnim javnim protestima širom Srbije glasno prihvatili zaključke naučne konferencije održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Rudarenje bora i litijuma opasno bi zagadilo prirodu i ugrozilo nas i naše potomke.

Mi, naučnici i stručnjaci, čvrsto podržavamo kolege akademike i svoje sugrađane. Zahtevamo od vas, narodnih poslanika, da postupite u narodnom interesu, a ne u interesu inostranih kompanija. Pre nego što raspišete vanredne skupštinske izbore, zabranite zakonom istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji – istakli su naučnici, a prenosi izmedjusnaijave.rs.

Masovni protesti koji se održavaju širom Srbije samo su trenutno zaustavili proces rudarenja i izgradnje novih rudnika i zato se zahteva da se donese zakon da se ovi procesi u potpunosti odbrane. Građani su takođe poručili da pritisak neće prestati dok se zahtev ne ispuni, ko god da je na vlasti.

– Novim zakonom ćete ispraviti brojne greške državnih organa u vezi izdavanja dozvola za istraživanje i moguće rudarenje. Hitnim zakonom ćete podržati obećanja najviših zvaničnika da kompanija Rio Tinto neće smeti da rudari u Jadru ali i na drugim lokacijama u Srbiji. Uopštite njihova javna obećanja hitnim zakonom – poručili su naučnici.

Potpisnici apela predstavljaju grupu od 40 profesora i naučnih radnika.


BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR