Glas Javnosti

UBIJATE DUH PIJACE! Prodavci neće fiskalne kase, poručili da su radili i kad nije bilo marketa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekoliko stotina vlasnika pijačnih tezgi iz cele Srbije okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu da protestuju zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase.

Prodavci su tražili potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a poručili su da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Protest je počeo obraćanjem Redžepa Petrita, jednog od aktivista udruženja "Opstanak", koje je organizovalo skup.

"Pijačni prodavci, više od polovina njih, neće moći da izdrže ove namete i moraćemo da odustanemo od posla. Umesto da kroz poreze dajemo 20.000 dinara državi mesečno, država će morati da daje nama, koji ćemo u međuvremenu postati socijalni slučajevi. Vlast ubija mogućnost cenkanja, osnovno obeležje pijaca, vlast ubija duh pijaca. Ne dajmo da uzmu hleb nama i našoj deci, živeli pijačni prodavci", rekao je ovaj prodavac.

Jedan od pijačnih prodavaca iz Kragujevca apelovao je na predsednika države Aleksandra Vučića da utiče na aktuelnu, kako je istakao, veoma tešku situaciju sa kojom se prodavci na pijacama suočavaju i pozvao ga na dogovore o svemu.

Član udruženja, prodavac na Mirijevskoj pijaci Mirčeta Goločevac naveo je da je današnji skup potpuno apolitičan i da je krajnji cilj pobeda u borbi za prava pijačnih prodavaca.


"Cilj ovog protesta je poptuna obustava fiskalizacije za pijačne prodavce. Pijacu je nemoguće fiskalizovati. Mi smo zato preduzeli konkretne poruke - poslali smo dopis svim nadležnim institucijama tražeći ukidanje fiskalizacije", kazao je on.

Dodao je da će, ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, za sedam dana doći ispred predsedništva.

Skupu je prethodiilo uvođenje novog sistema fiskalizacije, a dat je i novi rok za prelazak na elektronsku kasu - 30. april.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR