Glas Javnosti

FRIZERI, KLADIONIČARI I KOZMETIČARI od januara 2022. MORAĆE da se prilagode NOVIM PRAVILIMA fiskalne politike!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Od 1. januara 2022. godine frizeri, kozmetičari, pogrebnici i većina preduzetnika-paušalaca moraju da uvedu fiskalne kase.

Advokati i taksisti i dalje će moći da posluju bez fiskalnih uređaja, ali  fiskalne račune moraće da izdaju  kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i brojne druge delatnosti koje su trenutno oslobođene ove obaveze. Zakon koji je usvojen u decembru 2020. godine, predviđa obavezu korišćenja novih onlajn fiskalnih kasa, odnosno elektronskih fiskalnih uređaja od 2022. godine.Posebnom uredbom Ministarstvo finansija propisano je  ko može da bude izuzetak od ove obaveze. Uredbom koja je usvojena na sednici Vlade 1. aprila, a obuhvat obveznika je sužen u odnosu na trenutno važeći propis.

Privilegiju da rade bez  fisksalnih kasa i dalje zadržavaju taksisti i advokati, zatim veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje – među kojima je i učenje jezika, obuka za rad na računaru, za šta će biti potrebne fiskalne kase.studentski i đački domovi, prikazivanje kinematografskih dela, stvaralačke, umetničke i zabavne delatnosti. Obaveze uvođenja fiskalnih kasa i dalje su oslobođene  delatnosti poput socijalne zaštite sa i bez smeštaja i verske organizacije.

„Novom uredbom ukida se privilegija neizdavanja fiskalnih računa za promet naplaćen u gotovini za većinu delatnosti koje figuriraju u sada važećoj uredbi. Uredba bi trebalo da se primenjuje od 1. januara 2022. godine. Treba takođe primetiti da iz nove uredbe nisu obrisani advokati i taksisti“, kaže poreski savetnik Đerđ Pap za portal N1

"Ima li logike da, na primer, uslužne delatnosti koje se oporezuju paušalno ili na primer internet prodaja ne bude izuzeta od ove obaveze a taksisti, i advokati da. Kada bolje analizirate spisak, mislim da su taksisti i advokati jedini klasični privredni subjekti – preduzetnici koji su izuzeti iz ove obaveze“, naglašava Pap.

Uredbom je predviđeno da se sve delatnosti iz Zakona o komunalnim delatnostima (poput snabdevanja vodom za piće, gradskom i prigradskog prevoza) izuzmu od evidentiranja prometa preko fiskanih kasa, osim pružanja usluga na pijacama, što je i do sada važilo. Ali, od januara 2020. godine  fiskalna kasda će biti neophodna preduzetnicima čija je  delatnost upravljanje grobljima i sahranjivanje, kao i pogrebne usluge.

Ulični prodavci kokica, novina – kolporteri, ali i lične uslužne delatnosti poput aktivnosti čistača cipela, nosača, lica za naplatu parkinga, i dalje neće morati da koriste fiskalnu kasu. Isto važi i za opančare, bombondžije, bozadžije, vodeniča i sve druge umetničke i stare zanate  definisane važećim Pravilnikom. Izuzetak su kamenorezačke radnje , koje će morati da koriste fiskalne kase u svom poslovanju.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR