Glas Javnosti

U TOKU JE TESTIRANJE PROJEKTA: Pravosudni organi u Beogradu dobiće Centralni digitalni arhivski sistem

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Arhivskom depou pravosudnih organa u Beogradu u toku je testna faza Projekta pohranjivanja, zaštite i sigurnog odlaganja dokumentacije Ministarstva pravde i pravosudnih organa.

U starom arhivskom depou, na lokaciji Viline vode, formirano je okruženje za najsavremeniji skening centar, za potrebe sređivanja i digitalizacije arhive sudskih predmeta Višeg suda u Beogradu, kao i Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu.
Realizacijom ovog projekta povećaće se tehnički kapaciteti i nivo bezbednosti arhive sudova, navedeno je na sajtu Vlade, prenosi portal Ekapija.

Takođe, klasifikovani sudski predmeti, prema rokovima čuvanja i nadležnosti sudova, biće pripremljeni za proces izlučivanja, odnosno biće pripremljeni za skeniranje, digitalizaciju, a samim tim i za bezbedno i pouzdano pohranjivanje u arhivističko informatičku bazu podataka na dugotrajno čuvanje.
Pravosudni organi u Beogradu time dobijaju Centralni digitalni arhivski sistem koji će omogućiti stvaranje elektronske arhive.
Sistem za elektronsko arhiviranje dokumentacije treba da omogući efektivno i efikasno upravljanje arhivskom građom i dokumentarnim materijalom koji nastaju u radu pravosudnih organa, njenu potpunu zaštitu sve do predaje nadležnom arhivu, kao i stavljanje na uvid pod strogo kontrolisanim i bezbednim uslovima svim internim i eksternim korisnicima, u skladu sa postojećim zakonima i standardima, dodaje se.

Projektom je predviđena integracija podataka sa Super Saps projektom, koji Ministarstvo pravde sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, gde su obuhvaćeni svi sudovi u Srbiji i koji pored računarske opreme sadrži softversko rešenje koje u potpunosti opslužuje rad sudova, integrišući sva prethodna aplikativna rešenja.
Takođe, projekat predviđa i obuku i sertifikaciju zaposlenih lica u pisarnicama pravosudnih organa, koji će u budućnosti nastaviti ard u elektronskoj arhivi kada se za to stvore svi uslovi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR