Glas Javnosti

U SUSRET BOŽIĆU! Ovako će Srbi na Kosovu proslaviti najveći hrišćanski praznik, a ovo je raspored BOGOSLUŽENJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Praznična liturgija će se sutra i narednih dana služiti u hramovima i manastirima širom Kosova i Metohije.

Paljenje badnjaka ispred verskih objekata takođe se najavljuje, kako u sredinama južno, tako i severno od Ibra.

Južni deo Mitrovice

U crkvi Svetog Save u južnom delu Mitrovice sutra će, na Badnji dan, litrurgija biti održana u osam časova, a u nastavku i paljenje badnjaka. A na dan Božića, kao i drugog i trećeg dana praznika, liturgija je takođe najavljena za 8.00 sati.

Kosovska Mitrovica

Praznična liturgija u Hramu Sv. Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici će sutra – na Badnji dan, biti služena od 08.00, potvrdio je za KoSSev, prota Milija Arsović.

Veliko povečerje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka najavljeno je za 16.00. Na Božić, 7. januara, jutarnja liturgija biće služena od osam sati.

Zvečan

U crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, liturgija se na Badnji dan služi u 07.30 časova. Paljenje i osvećenje badnjaka planirano je za 15.00 časova. Na dan Božića, liturgija se služi u 7 sati.

Manastir Banjska

Badnji dan u manastiru Banjska obeležiće se jutarnjom liturgijom u 7.30. Paljenje badnjaka planirano je za 17.00 časova, a potom i ponoćna Božićna liturgija. Na drugi dan Božića, u subotu, kao i sutradan u nedelju, za slavu Sv. Stefana, liturgije se služe u 8.00 časova.

Bogosluženja u opštini Zubin Potok

Na teritoriji opštine Zubin Potok božićna bogosluženja služiće se u dva manastira.

U manastiru Svetog Georgija u Brnjaku na Badnji dan služi se liturgija u 07.30, zatim će u 14.00 biti obavljeno osvećenje badnjaka, a u 18.00 bdenje.

Na dan Božića biće održane dve liturgije, prva u 07.30 i večernja u 15 časova, kao i bdenje u 19.00. Po istom redosledu, liturgije se služe drugog i trećeg dana Božića, s tim što će u nedelju, u 13 sati biti pevan Akatist, a povečerje se služi u 19 časova.

U manastiru Devine Vode liturgija se služi na Badnji dan u 08.00. Osveštenje i paljenje Badnjaka zakazani su za podne, a božićna liturgija u ponoć. Drugog i trećeg dana Božića liturgija se služi od 08.00 sati.

Božić se proslavlja i u selu Donje Varage. Tradicionalno paljenje badnjaka održava se u 14 časova ispred crkve Svetog Jovana. Paljenje badnjaka u Zubinom Potoku planirano je za 16.00.

Gračanica

Božićna liturgija biće služena na Badnji dan i u manastiru u Gračanici. Osvećenje i loženje badnjaka obaviće se u 17.30 u porti manastira, dok će na Božić 7. januara liturgija biti služena u 08.00 sati.

Bogosluženja u opštini Lipljan

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu večernja liturgija služi se u 16.30, dok je paljenje badnjaka zakazano za 17.00 časova, potvrdio je za KoSSev, sveštenik Dragiša Jerinić.

Osvećenjem i paljenjem badnjaka obeležiće se Badnje veče i u Skulanevu u 18.00 časova, a pola sata kasnije i u selu Lepina.  Prva Božićna liturgija biće održana u 8.00 ujutru u crkvi u Lipljanu, dok se za drugi dan Božića liturgija služi u 9.00 časova u selu Rabovce, a trećeg dana Božića u isto vreme i u Lepini.

Bogosluženja u Prištini

Sveštenik hrama Svetog Nikole u Prištini, Staniša Arsić, potvrdio je za KoSSev da se osvećenje i paljenje Badnjaka u ovom hramu organizuje na Badnji dan u 17.30. Božićna liturgija održaće se potom u 05.30, dok su bogosluženja drugog i trećeg dana Božića zakazana za 8 sati.

Raspored bogosluženja u Plemetini i Prilužju

Liturgija se na Badnji dan služi u 08.00 u crkvi Svetog mučenika Cara Lazara u Plemetini. Planirana je dodela paketića nakon liturgije. U poslepodnevnim satima kuvaće se rakija, dok je osvećenje i paljenje badnjaka zakazano za 17.00.

Osvećenje badnjaka u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju zakazano je za 11.00, dok će se paljenje obaviti u 19.00 i biće propraćeno uz dodelu paketića, vatromet i kuvanu rakiju. Božićna liturgija služi se u osam časova, piše Kossev.

BONUS VIDEO...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR