Glas Javnosti

SUTRA JE BADNJI DAN! Ove OBIČAJE treba da ispoštujete, a evo kako se seče badnjak i koja MOLITVA se izgovara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Badnji dan, dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Badnjica, odnosno Badnji dan je zadnji dan posta, te predstavlja uvod u božićne praznike.

Na ovaj dan domaćin zajedno sa nekim mlađim članom porodice ustaje prije svitanja i odlazi po badnjak. Ukoliko je to ipak organizovano tako da ide više ljudi iz sela ili lokalne zajednice onda ovaj pohod u većini slučajeva predvodi sveštenik iz tog kraja. Taj običaj je pretežno isti u svim krajevima Srbije i Republike Srpske, osim u nekim većim gradovima gdje nije moguće otići u seču, već se Badnjak kupuje na pijaci tokom Badnjeg dana.

Kako se seče Badnjak

Ovo mla­do dr­vo, obič­no hra­sto­vo, sim­vo­li­še Hri­sta i nje­gov ula­zak u svet.

Badnjak koji se seče simboliše drvo koje su nekada pastiri doneli u pećinu gde je rođen Isus Hrist i koji je založen kako bi se oni zagrejali.

Prilikom seče Badnjaka, domaćin mu se obraća kao živom biću, uz pozdrav „Dobro jutro junače, badnjače“. Badnjačar se prvo prekrsti, izgovori molitvu “Pomozi Bože i badnjače sveti”, a onda sječe drvo u tri maha tako da padne na istočnu stranu (s koje Hrist dolazi). Donosi ga kući gde ga dočekuje domaćica koja ga posipa pšenicom ili kukuruzom i onda se prislanja uz kuću do naveče, kada ga domaćin unosi u kuću.

U međuvremenu, domaćica priprema bogatu posnu trpezu koja se služi naveče kada se svi članove porodice okupe u kući.

Za Badnji dan svi poste, čak i oni koji se nisu pridržavali božićnog posta, taj dan se pridržavaju tog običaja, s tim da se priprema raznovrsnija trpeza nego inače s obzirom da ovaj dan označava kraj posta.

Molitva za osvećenje badnjaka

Gospode Isuse Hriste Bože naš koji si drvo života u raju zasadio da bi nam darovao večno blaženstvo, i koji si grehom našim put u raj zatvorio, i opet milosrđem tvojim na drvetu krsnom ka spasenju priveo i podigao nas koji smo pali; sam i sada blagoslovi ovo drvo u znak krsta tvoga i drveta života i u spomen rođenja tvoga.

I kao što su vitlejemski pastiri gorenjem drveta pobedivši studen i hladnoću prišli da se poklone Tebi Bogomladencu, osveti i domove naše ognjem spasonosnim, preobrazi i sve nas da se poklonimo rođenju Tvome, da se spasemo i Crkvi Tvojoj, kao drvetu života, prisajedinimo, jer si Ti blag i čovekoljubac i Tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, svagda, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Blagosilja se i osvećuje badnjak ovaj kao simvol drveta krsta, života i vaskrsenja u spomen rođenja Gospodnjeg a za osvećenje domova naših, kropljenjem ovom vodom osvećenom, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

BONUS VIDEO Jednostavne cake da se ne ugojite tokom praznika…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR