Glas Javnosti

U SRBIJI IZABRANI LEKAR DR GUGL! Naš narod lider po pretrazi zdravlja na internetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pandemija korone donela je nastrašniju okolnost u zdravstvenoj praksi, a to je da lečenje svih zdravstvena stanja koja nisu maligna i hitna odložena. Srbi inače vole da se leče na svoju ruku, a sada se otišlo korak dalje, sve lekarske savete potražujemo na internetu.

Samo pet odsto stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od „dr Gugla“, dok je njih čak 72 odsto tražilo prošle godine češće nego obično informacije o zdravlju na internetu, jedan je od nalaza Štadinog zdravstvenog istraživanje za 2021. godinu, sprovedenog u 15 evropskih zemalja među kojima je i Srbija.
 
Ovaj procenat znači da su stanovnici Srbije među obuhvaćenim zemljama lideri u pogledu potrage za informacijama o zdravlju na mreži.

Na nivou Evrope više od polovine Evropljana – 54 odsto  ističe da su se češće okretali onlajn izvorima radi istraživanja zdravstvenih problema.

Značajan procenat Evropljana, njih 36 odsto, takođe koristi internet za informacije o uzimanju lekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama, u čemu prednjače stanovnici Rusije (62 odsto) i Ukrajine (58 odsto).

Istraživanje je takođe pokazalo da bi u Srbiji čak 82 odsto stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, npr. skeniranjem koda na pakovanjima lekova, što Srbiju svrstava na šesto mesto od 15 anketiranih zemalja. 

Takođe, lečenje putem veb kamere spremno je da prihvati 60 odsto stanovnika Srbije, u slučaju  lakše ili sekundarne bolesti, što je malo iznad evropskog proseka od 57 procenata, čime se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa lekarom.

Međutim, iako svaki četvrti Evropljanin ovaj način konsultacija smatra sjajnim napretkom, ističući i značajnu uštedu u vremenu, jednak broj njih to kategorično odbija (24 odsto) naglašavajući da mnogo više ceni ličnu interakciju sa lekarom uprkos napretku tehnologije. 


Rezultati istraživanja, u drugoj godini Covid pandemije, takođe ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio „lečenje na daljinu“ (57 procenata) u odnosu na 2020. godinu, kada ih je čak 70 procenata pozdravljalo ovu opciju. Dakle, uprkos naglom porastu digitalizacije, 13 procenata manje stanovnika Evrope danas želi „lečenje na daljinu“, dok je u porastu težnja za konsultacijama uživo i to sa 11 procenata u 2020. na 24 procenta Evropljana u tekućoj godini.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR