Glas Javnosti

U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO PRAVI SVOJU STRUJU: Otkrivamo kako da se spasete poskupljenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zvanje Kupci-proizvođači struje u Srbiji je za nekoliko meseci dobilo 21 domaćinstvo i jedna firma, koja struju prodaje EPS-u.

Godinu dana posle donošenja novih propisa i svega nekoliko meseci nakon što su se i operativni uskladili podzakonski akti i procedure Srbija danas ima 21 domaćinstvo u statusu prozjumera električne energije, kao i jednu firmu koja preko solarnih panela pravi svoju struju.

- To je tek početak i uskoro će biti mnogo više od trenutnih 560 kilovata instalisanih kapaciteta i to je dokaz da se propisi kojima smo omogućili ovaj status primenjuju – istakla je Jovana Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike na stručnoj konferenciji u Beogradu.


Na skupu koji su organizovali veb portal Energija Balkana i Udruženje za održivu energetsku tranziciju, istaknuto je da tek sledi veći broj domaćinstava i firmi na mreži ali i komercijalni razvoj sektora koji prati sistem onih koji istovremeno i proizvode električnu energiju a viškove predaju danas Elektroprivredi Srbije a ubuduće ko zna sve kome.

Atanacković je podsetila je da će se uskoro taj broj prozjumera uvećati i zbog toga što je 20.000 domaćinstava obuhvaćeno programom energetsku efikasnost i korišćenja obnovljivih izvore energije, u kojem je deo subvencionisana ugradnja solarnih panela.


Na tome se neće stati i država, u skladu sa direktivama EU, sprema i nastavak.

- Sledeći budući korak biće obavezno stavljanje solarnih panela na sve zgrade u novogradnju – najavila je državna sekretarka.

Na skupu je ocenjeno da je uvođenje prozjumera i stvaranje energije mimo one iz energetske mreže EPS ključ energetske nezavisnosti i bezbednosti Srbije.


Atanacković je istakla da je to što je svaki objekat sa solarnim panelima praktično nezavisan, ali da nije zanemarivo ni to što svaki (državni) dinar svaki dinar uložen o takve projekte ostaje u Srbiji, gde se ta energija i koristi.

Predsednik saveta Agencije za energetsku efikasnost, Dejan Popović, ocenio je da uvođenje prozjumera donosi ogromnu šansu za promenu energetskog miksa u Srbiji ka obnovljivim izvorima i naveo da je već 2019. godine Italija već imala preko 800.000 prozjumera prenosi 24sedam

- Za razliku od drugih država, kod nas mogu i pravna lica da budu prozjumeri što je vrlo atraktivno. Mislim da je ogromno interesovanje pre svega zbog sadašnjih cena energije. Građanima se možda, ako nema subvencije i sa ovako niskom cenom struje, povrat novca otegne ali privrednim subjektima se ulaganje vrati za pet godina - rekao je Popović.

Izvršni direktor EPS za poslove snabdevanja, Radovan Stanić, potvrđuje da tržištu prozjumera sledi ubrzanje, tim pre što je ta kompanija obezbedila olakšanu i u velikom delu elektronsku proceduru.

On je najavio da je dodatno zaključen još 51 ugovor, od čega osam sa kompanijama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR