Glas Javnosti
Posta

U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO PRAVI SVOJU STRUJU: Otkrivamo kako da se spasete poskupljenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zvanje Kupci-proizvođači struje u Srbiji je za nekoliko meseci dobilo 21 domaćinstvo i jedna firma, koja struju prodaje EPS-u.

Godinu dana posle donošenja novih propisa i svega nekoliko meseci nakon što su se i operativni uskladili podzakonski akti i procedure Srbija danas ima 21 domaćinstvo u statusu prozjumera električne energije, kao i jednu firmu koja preko solarnih panela pravi svoju struju.

- To je tek početak i uskoro će biti mnogo više od trenutnih 560 kilovata instalisanih kapaciteta i to je dokaz da se propisi kojima smo omogućili ovaj status primenjuju – istakla je Jovana Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike na stručnoj konferenciji u Beogradu.


Na skupu koji su organizovali veb portal Energija Balkana i Udruženje za održivu energetsku tranziciju, istaknuto je da tek sledi veći broj domaćinstava i firmi na mreži ali i komercijalni razvoj sektora koji prati sistem onih koji istovremeno i proizvode električnu energiju a viškove predaju danas Elektroprivredi Srbije a ubuduće ko zna sve kome.

Atanacković je podsetila je da će se uskoro taj broj prozjumera uvećati i zbog toga što je 20.000 domaćinstava obuhvaćeno programom energetsku efikasnost i korišćenja obnovljivih izvore energije, u kojem je deo subvencionisana ugradnja solarnih panela.


Na tome se neće stati i država, u skladu sa direktivama EU, sprema i nastavak.

- Sledeći budući korak biće obavezno stavljanje solarnih panela na sve zgrade u novogradnju – najavila je državna sekretarka.

Na skupu je ocenjeno da je uvođenje prozjumera i stvaranje energije mimo one iz energetske mreže EPS ključ energetske nezavisnosti i bezbednosti Srbije.


Atanacković je istakla da je to što je svaki objekat sa solarnim panelima praktično nezavisan, ali da nije zanemarivo ni to što svaki (državni) dinar svaki dinar uložen o takve projekte ostaje u Srbiji, gde se ta energija i koristi.

Predsednik saveta Agencije za energetsku efikasnost, Dejan Popović, ocenio je da uvođenje prozjumera donosi ogromnu šansu za promenu energetskog miksa u Srbiji ka obnovljivim izvorima i naveo da je već 2019. godine Italija već imala preko 800.000 prozjumera prenosi 24sedam

- Za razliku od drugih država, kod nas mogu i pravna lica da budu prozjumeri što je vrlo atraktivno. Mislim da je ogromno interesovanje pre svega zbog sadašnjih cena energije. Građanima se možda, ako nema subvencije i sa ovako niskom cenom struje, povrat novca otegne ali privrednim subjektima se ulaganje vrati za pet godina - rekao je Popović.

Izvršni direktor EPS za poslove snabdevanja, Radovan Stanić, potvrđuje da tržištu prozjumera sledi ubrzanje, tim pre što je ta kompanija obezbedila olakšanu i u velikom delu elektronsku proceduru.

On je najavio da je dodatno zaključen još 51 ugovor, od čega osam sa kompanijama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP