Glas Javnosti

U PLANU NACRT ZAKONA: Rusija sve bliža digitalnoj rublji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grupa ruskih poslanika predstavila je u Državnoj Dumi nacrt zakona kojim bi se regulisao promet i izdavanje digitalne rublje.

 Cilj predloga zakona je razvijanje platne infrastrukture u zemlji koja bi trebalo da dovede do povećanja upotrebe digitalnih tehnologija od strane građana, privrede i države, ali i da poveća njihovu dostupnost, brzinu, omogući sigurnost i udobnost pri korišćenju. Ovo bi trebalo uraditi istovremeno sa smanjenjem troškova - navodi se u dokumentu.
Digitalna rublja razmatra se kao još jedan oblik novca koji će postojati uporedo sa dvema standardnim opcijama - kešom i bezgotovinskim plaćanjem. Ipak, digitalna rublja, imaće osobine i gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja, a izdavaće je Centralna banka Rusije, piše portal Ekapija.

Moći će da se koristi onlajn, ali i da služi kao sredstvo plaćanja u oflajn režimu, odnosno, pri odsustvu interneta.
Iz Centralne banke poručuju da se nadaju da će digitalizacija novca doprineti bržem, sigurnijem i jednostavnijem plaćanju. Ona bi trebalo da dovede do veće konkurencije između finansijskih organizacija, smanjenja troškova platnih usluga i transfera novca.
Korišćenje digitalne valute za građane biće vrlo jednostavno, jer će čitav proces ličiti na ono kako se već koriste mobilne i platne aplikacije, ili elektronski novčanici, navodi se na zvaničnom sajtu Centralne banke.

Građani će moći da konvertuju rublju iz jednog oblika u drugi, pa će ovaj oblik novca moći da se koristi i za njegovo čuvanje.
Iako CB Rusije još nije precizirala tačan datum zvaničnog početka upotrebe digitalne rublje, banka je prošle godine napravila prototip njene buduće platforme.
Testiranje, u koje je uključeno 12 banaka, počelo je u februaru ove godine. To je druga faza realizacije projekta. Međutim, planovi banke se za ovu godinu tu ne završavaju. Planirano je da dođe i do kreiranja zakona kojim bi se kasnije regulisao proces primene digitalne rublje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR