Glas Javnosti

U kojoj ste vi grupi: Koje poslove rade najsrećniji radnici, a koje najnesrećniji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izreka kaže da ako odaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu. Od trenutka kada završite školovanje, pa sve dok ne navršite oko 65 godina, ići ćete na posao skoro svaki dan – tako da pomaže ako u tome stvarno uživate.

Ali, ako se ne osećate ispunjeno, novo istraživanje moglo bi vam biti inspiracija za promenu karijere, prenosi Metro.

Istraživanje Reboot Online otkrilo je industrije s najsrećnijim radnicima. A, ko je osvojio prvo mesto? Ispostavilo se da zaposleni u naučnom i farmaceutskom sektoru blistaju od uha do uha, s ocenom sreće od neverovatnih 91,93%. Nauka i farmacija takođe su bili najzadovoljniji kada su u pitanju pojedinačni faktori dobrobiti za mentalno zdravlje, osnaživanje posla i plata.


Ukupna ocena sreće određena je na osnovu odgovora baziranih na sedam faktora: pozitivan uticaj na druge, izgledi za karijeru, osnaživanje radnika, radni odnosi, pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, plata i radna kultura. Ispitano je više od 2.500 stručnjaka u dobi od 18 do 70 godina iz 29 različitih delatnosti.

Radnici u industriji kreativne umetnosti i dizajna bili su drugi najsrećniji radnici s rezultatom od 83,81%, dok su zaštita životne sredine i poljoprivreda na trećem mestu s rezultatom od 80,96 odsto. Dobrotvorni i volonterski rad imao je ukupnu ocenu od 76,66%, pri čemu su mnogi radnici zadovoljni pozitivnim uticajem koji je njihov posao imao na druge. Međutim, radnici dobrotvornih organizacija nisu se osećali cenjenima od strane svojih poslodavaca i njihovo zadovoljstvo platom i osnaživanjem posla bilo je ispod 40 odsto, prenosi Večernji list.
Top 10 industrija s najsrećnijim radnicima:

- Nauka i farmacija 91,93 odsto
- Kreativna umetnost i dizajn 83,81 odsto
- Životna sredina i poljoprivreda 80,96 odsto
- Dobrotvorni i volonterski rad 76,66 odsto
- Oglašavanje i PR 73,81 odsto
- Računovodstvo 73,34 odsto
- Pravo 69,51 odsto
- Rekreacija 68,57 odsto
- Inženjering i proizvodnja 67,61 odsto
- Marketing 67,60 odsto

Istraživanje je takođe otkrilo industrije s najnesrećnijim radnicima. Najniža ukupna ocena zadovoljstva pripada energetici i komunalnim uslugama, pri čemu je manje od 10 odsto radnika zadovoljno svojom karijerom. Samo 2,44 odsto radnika u industriji osećalo se srećno zbog toga što ih poslodavac ceni i podstiče.


Prodaja je imala drugi najgori ukupni rezultat zadovoljstva sa samo 10,49 odsto radnika koji su tvrdili da su srećni. Industrija je takođe postigla najnižu ocenu za pozitivan uticaj na druge (7,14 odsto) i mentalno zdravlje (8,75 odsto). Treća najnesrećnija industrija bili su pozivni centar i služba za korisnike, pri čemu su stručnjaci u ovom području posebno nezadovoljni kulturom na radnom mestu. Zapravo, samo 4 odsto radnika bilo je zadovoljno time.

Šer Aharoni, izvršni direktor "Reboot Online", rekao je: - Zaista je važno izgraditi kulturu radnog mesta koja je usmerena na radnike jer podstiče osećaj poverenja, pozitive i priliku za radnike da preuzmu vlasništvo nad svojim radom, izraze ideje i učestvuju u zajedničkim vrednostima. Umesto da ih neprestano zatrpavate poslom, odvojite vreme da shvatite način na koji rade i kako žele da se razvijaju u svojoj ulozi, a zatim se tome prilagodite.

Top 10 industrija s najnesrećnijim radnicima:

- Energetika 9,5 odsto
- Prodaja 10,49 odsto
- Call centar i korisnička služba 11,91 odsto
- Maloprodaja 23,31 odsto
- Socijalna zaštia 29,53 odsto
- Ugostiteljstvo i upravljanje događajima 30,94 odsto
- Transport i logistika 30,96 odsto
- Konsalting i menadžment 31,43 odsto
- Zdravstvo 31,91 odsto
- Zapošljavanje i HR 37,14 odsto

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR